Блог

Къща-панделка, попълнена със стъкло Flexhouse, Цюрих

16 юни, 2016 | Сподели: |

Цюрих, Швейцария. Обичаен пейзаж. Къщи, коли, спокойствие в покрайнините. Изведнъж – изненада. „Кой ли архитект се е заиграл?“ е първият въпрос, който изниква в главата ми. Evolution Design – „колко подходящо име за студиото, сътворило това…“. „Това“ всъщност е изключително необичайна къща. Прилича, точно на панделка, свлякла се на пластове на тревата. Празнините са подпълнени със стъкло във вид на прозорци – фасади. За капак, външната структура на нагънатата панделка, прилича, ами на люспи. С уговорката, че всеки си представя различни неща, като види нещо, за което няма определение. Както облаците – един вижда едно, друг – друго. За мен тази къща е панделка, с люспи и стъкло. На това отгоре, гледа право към едноименното, Цюрихско езеро. Къщата напомня странно плавателно средство, което ей сега, заедно с белотата, стъклото и люспите си ще заходи леко към езерото и ще отплава в търсене на края на света.

Flex-House1

Evolution Design казват, че това е архитектура в движение. Вярвам им. При това, се чувствам малко като Алиса в страната на чудесата. Проектът е пресен – завършен е март тази година. Разполага се на 4 етажа и площ 173 кв.м. Дневната, в крак с последните тенденции е обединена с кухнята и трапезарията и заема първото ниво. Над тях са сгушени две спални и баня. Студио с две големи тераси е пълноправен властелин на най-горното, трето ниво. Като прибавим подземното ниво, отредено за гараж и склад, сметката излиза. За панорамните гледки към езерото и планините над него, вече стана дума.

Flex-House2

Как се родила къщата – панделка? Стефан Каменцинд (Stefan Camenzind) си харесал парцел за ваканционен дом с много добро разположение – вече споменахме, за брега на Цюрихското езеро, нали? Формата на парчето земя обаче, била триъгълна, тясна и втъкната между шосе и жп линия. Каменцинд приел предизвикателството. Локацията е на границата между града и природата. Всичкото движение, свързано с мястото, фирмата му Evolution Design вложили в проекта. Искали да създадат нещо повече от традиционната „квадратна кутия, посадена на парцел“. Определено са успели – Flexhouse е всичко друго, но не и квадратна кутия.

Стъклените стени обграждат къщата – панделка от три страни. Това е решение лично на архитект Каменцинд – „Искам хората да знаят къде са, когато са вътре в някоя сграда“, споделя той. За моментите, когато светлината, простора, движението навън натежат – има щори. Едно движение – и си защитен.

Въпреки модернистичния си дизайн, къщата – панделка е напълно пригодна за постоянно обитание. От екологична гледна точка къщата напълно отговаря на изискванията на властите за термално активен бетонен под, свързан с геотермална помпа, която се грижи за отоплението през зимата и охлаждането лятото. Стъклопакетите са тройни. Вътре – властват бялото, бежовото и кафявото във всичките му нюанси, топлите дървесни нотки.

Flexhouse е страхотна къща – панделка с гледки, удобства, свобода. Подарете си ги с нас днес!

Източник и снимки: www.camenzindevolution.comЗвънни