Блог

Как да направя оранжерията възможно най-функционална?

26 април, 2016 | Сподели: |

Можем ли да научим оранжерията си сама да отглежда зеленчуци? Едва ли, но можем да я направим възможно най-функционална и така да спестим и на себе си някои грешки и дейности.

Как да постигнем функционална умна оранжерия?

1. Погрижете се за доброто и проветряване. За това, разбира се, си трябва подходящ прозорец. или пък два. Добре е, поне четвърт от покрива на оранжерията да може да се отваря, с оглед проветряване и извеждане на излишната топлина. Ако пък специален автомат, обвързан със силата на греене на слънцето отваря или открехва прозореца, толкова по-добре. Той може да е обвързан и със слънчевия кран, описан в следващата точка.

2. Поглезете и себе си, и оранжерията със система за капково напояване. Тя ще Ви улесни неимоверно много и ще Ви отмени в досадното поливане. Можете да добавите и т.нар. „слънчев“ кран. Това е в общия случай подходящ съд, който съхранява вода и я доставя на системата за капково напояване, когато слънцето напича силно. Автомат отчита силното слънце и подава вода от слънчевия кран към системата за напояване.

3. Почва с подложка означава край на плевене и разрохкване на пръстта! Ако самата почва пък е чист хумус, добит от собствен компост, толкова по-добре. Като го и покриете с 5-10 сантиметра органика, заселена с червеи си гарантирате минимизиране на допълнителното минерално подхранване.

Ако се възползвате от горните три съвета, със сигурност ще останете доволни. Растенията във Вашата оранжерия ще се чувстват по-добре и то с минимални усилия от Ваша страна. Защо да правим нещата по труден начин, когато можем да ги осмислим и те да се случват по-леко и неусетно? Дори да не използвате никакви автомати, а просто да сложите подходяща подложка на подходяща почва, да осигурите адекватно проветряване и съответно капково напояване, добруването на растенията Ви е гарантирано.Звънни