Блог

Как да отгледам ягоди в оранжерия

21 април, 2016 | Сподели: |

Ягодата е прекрасен, изкусителен плод. Тя е ароматна и вкусна не само когато я консумираме директно, но и преработена в сладко, мармалад, желе, компот. Може да се съхранява и в замразено състояние.

Оранжерията е верен помощник в отглеждането на ароматните червени плодове.

strawberry-in-tunnel

Корените си ягодата разполага на дълбочина десет до тридесет сантиметра. Добре е, мястото, където ще я сеем да е защитено от силни ветрове. Много важна за плодовете е водата. Към светлината обаче, не е много взискателна. Оранжерията за ягоди трябва да може добре да се проветрява, но и да съхранява влагата, заради плитко разположения корен. Както вече знаем, влагата в оранжерията и не само запазваме чрез мулчиране. То може да е и с естествени материали – слама и т.н. Много подходящо за тези плодове е капковото напояване.

Земята, в която ще сеем своите ягоди трябва да е лека и плодородна. Добре е да е наторена предпосадъчно, както и да е обработена с оглед получаване на рохкав почвен слой. Ягодите можем да отглеждаме и в кокосов торф.
Не е без значение, какво е предшествало ягодите в почвата, в която предстои да ги засадим. Ако преди това тя е приютявала и хранила домати, пипер, лук, картофи, овошки то не е добре да използваме същата пръст, поради общите заболявания, от които страдат растенията.
Засаждането на ягодите в оранжерия не се различава от това, на тези, които отглеждаме на открито. Оформят се издигнати лехи. Използва се разсад, който е добре вкоренен. Разбира се важно е той да е и здрав и обезвирусен. Може преди това да е съхраняван в хладилник. Почистват се повредените и стари листа. Леко се подрязват върховете на кореновата му система. Ягодата се засажда в оранжерията.
Разстоянията се разполагат на приблизително 70-80 см между редовете и 15-20 см в самия ред в оранжерията. Растението се засява, като се внимава корените да не се подгънат. пръстта се затъпква добре около стъблото. Следва обилно поливане.
При много ниски температури, добре е оранжерията да се отопли допълнително. Важен е достъпът на пчели до растенията, по време на цъфтежа им.



Call Now ButtonЗвънни