Блог

Имението на Ферагамо в Тоскана: Кой е Ферагамо?

1 ноември, 2016 | Сподели: |

Днес бранда „Салваторе Ферагамо“ е популярен по целия свят, като символ на мода и стил. Марката контролира сама целия си бизнес и освен това притежава и друг световен бранд – „Емануел Унгаро“. Историята зад популярния бранд обаче, е лъкатушеща и пъстра.

biografifergamo

Салваторе Ферагамо е роден в Бонито, Италия. Има цели 13 братя и сестри. Училището успява да го задържи до трети клас – нещо с което родителите му не били съгласни. За сметка на това, момчето има други интереси. На възраст от 9 или 11 – според източника – години, той изработил първия си чифт обувки. Те били неговия дар за първото причастие на една от сестрите му. Салваторе открил своето призвание – обущарството. Стартирал като чирак при Луиджи Феста – популярен за времето си майстор от Бонито. Тук той усвоил основите на занаята. След две години, добил увереност, основал собствени магазин и работилница. За него работели 5 момчета, най-голямото от които било на 18 години. Изделията му били търсени и популярни. С времето, Салваторе решил, че е време да покори нови върхове и сцената в Бонито вече е тясна за неговия талант. 1914г. поел отвъд океана, към Калифорния, САЩ, където вече се намирали някои от братята и сестрите му, заети с дейности като гладачество и шивачество.

obuvkifergamo

Първата му работа в „страната на неограничените възможности“ била в механизирана фабрика за обувки. Ферагамо обаче, не харесвал продукцията. Убедил братята и сестрите си да се включат финансово и открил магазин и ателие за ремонт на обувки в Санта Барбара. С времето, името му ставало все по-популярно. Започнал да получава много поръчки за изработка на обувки от филмовите студиа. Те били предназначени за различни продукции. Това му дало огромно поле на изява. Въображението му рисувало различни модели – от такива, предназначени за египетски принцеси и римски първенци до съвременни модерни модели. С времето, Салваторе станал любим майстор обущар и на популярните филмови звезди. До такава степен, че започнали да го наричат „Обущарят на звездите“.

04-ferragamo-and-sofia-loren1

Сред клиентите му се открояват имена като Рудолф Валентино, носителката на „Оскар“ Мери Пикфорд, Рита Хейуърт, Дъглас Феърбанкс, София Лорен, Одри Хепбърн, Ава Гарднър, Лорън Бокал, Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Мерилин Монро, Грейс Кели (по-късно принцеса на Монако) и принцеса Даяна и много други, сред които е и Бенито Мусолини.

Студиата се преместили от Санта Барбара в Холивуд. Ферагамо ги последвал. Желанието му да се развива в занаята било толкова голямо, че той дори се записал да учи анатомия в университета в Лос Анджелис.

С вещина и прецизност, той изработвал всеки чифт обувки. Опознавал клиента си, неговите изисквания, особености и започвал да твори. Влагал въображение, отлично познание на материалите и технологиите, майсторлък. Резултатите били удивителни. Използвал какви ли не суровини и декорации – от бродерии, камъни, кристали, дантела, сурова коприна, лико, ширити през кожа от риба, морски леопард, кенгуру, крокодил до пера от различни птици и дори найлонови влакна. Почитателите му се множали. Те откривали във всеки негов чифт обувки удобство, красота, оригинален дизайн…

Три са причините, които върнали Салваторе в родната Италия. Първата – той никога не спрял да тъгува по своята родина. Носталгията била неизменен негов спътник. Втората – запазването на циклите на ръчно производство изисквали добри майстори, които да се трудят редом до него. Най-добрите – били в Италия. Третата причина, която окончателно надделяла във взимането за решение за завръщане в Италия, била „голямата депресия“ в САЩ. Икономическата криза свила неимоверно пазара за луксозни стоки.

Последвали внимателно проучване и планиране. Изборът за дом и бизнес се паднал на Флоренция. Ферагамо лично подбрал 60 майстори обущари, които да полагат труд в неговото предприятие.

Неизменното качество и авторски дизайни, рефлектирали във все по-голяма популярност. Салваторе инвестирал в имоти във Флоренция. Закупил вила „Микеланджело Паладжо“ и замъка „Спини Ферони,“ където днес е централата на световния бранд.

За него неизменни принципи са били лоялността, съвестността, абсолютната етичност, последователността.

20000 обувки – толкова бил изработил Салваторе Ферагамо преди 60-тия си рожден ден. Патентите му в областта са над 350, сред които и вкарването на тънък слой стомана в подметката, които да поддържа стъпалото. Негово дело са високите платформи, корковите подметки и други.

Семейно гнездо Ферагамо свива на възраст от 42 години. Младата му съпруга Ванда Милети му ражда 6 деца – Фиама, Джована, Феручио, Фулвиа, Леонардо и Масимо.

068

На 62 години Салваторе Ферагамо напуска този свят. Бизнеса поемат първо съпругата му, а по-късно – синът му Леонардо Ферагамо. Принципите му се спазват и тачат и днес. А всеки член на семейството му е зает по един или друг начин в модния бизнес. Една от дъщерите му – Джована – е вицепрезидент на Националната камара на модата в Италия. Синът му Масимо отговаря за бизнеса на бранда в САЩ. Неговото имение във Флоренция, ще разгледаме в следващия материал: Имението на Ферагамо в Тоскана: Rosewood Castiglion del Bosco.Звънни