Блог

Японска вила в съзвучие с природата

11 май, 2016 | Сподели: |

Японците живеят в тон с природата. Прекрасните им вишневи градини, икебана, малките, изискани простички красоти и живата околна среда са навсякъде около тях. Те я почитат и се грижат за нея. Определено има на какво да ни научат.

Точно в тон с тази концепция и стремеж към съхранение, а не навреждане на природата е изграден този дом. Семейството помолило Naoi Architecture & Design Office да създадат за тях вила в съзвучие с околната среда. Място, което да позволява максимално време на открито – градинарски занимания, хранене, забавления. Задачата пред архитектите била да отправят перманентна, целогодишно отворена покана към природата, да гостува във вилата и всъщност, да остане и да се чувства като у дома си.

HutinTsujido_03

Приземния етаж на този дом е с отворен план. Разделен е на три зони – хол, кухня с трапезария, обслужващи помещения. Те са и обединени и разграничени с бетонни интериорни елементи. Второто ниво приютява две спални и тераса.

В тази съвременна вила архитектите имплементират елементи, традиционни за японските домове от миналото. Точно такова е общото пространство на приземния етаж. В тази концепция се вписва и скатния покрив. Изложената на показ стоманена конструкция на покрива добавя индустриален щрих към картината на вилата.

HutinTsujido_26

Парцелът на който се издига вилата е неравен. Затова и кухненската зона и трапезарията са разположени по-ниско от другите нива на приземния етаж. Точно тази разлика във височината обаче, помага за достигане на обилна светлина във вътрешността на вилата. Допринася и за прекрасна гледка към градината от различни ракурси.

Мебелите са изчистени. Дървото властва в подове и части от обзавеждането. Преобладава белият цвят. Панорамната стъклена стена на трапезарията гледа право към дърветата в градината. Усещането е за свобода, простор и природа наоколо.

Плавни линии и преходи, бяло, зелено, меки дървесни тонове покриват тази вила. Архитектите от Naoi Architecture & Design Office определено са изпълнили задачата си. Природата е част от вилата и вилата е част от природата.

Източник и снимки: www.japan-architects.comЗвънни