Блог

Къща на чичо: Да Лат, Виетнам

1 август, 2016 | Сподели: |

Интересно име, на още по интересна къща! „Чичото“ всъщност, е съвсем истински чичо, на архитект Dau Phi Bach от 3 Atelier, Виетнам. В началото той помагал на племенниците си в търсенето на естествени материали за техните проекти. В един момент обаче, дошло време да му върнат услугата – като проектират къща за него.

dilinh-43

„Чичото“ има съпруга, две деца и забързано ежедневие. Осъзнал, че по цял ден продавал изделия в малка будка на пазара, а децата му убивали времето наоколо, но в игри на електронни устройства. Каквато, впрочем, е ситуацията с повечето съвременни деца. Чичото решил, че трябва да им подари детство сред природата, такова, каквото самият той имал някога.

Решил да продаде старата си къща и да се премести в нова, по-отдалечена от центъра и в по-близка връзка с природата. Искал истински комфортен дом за своето семейство. Място, където децата му да играят на воля, а той да се наслаждава на игрите им и своите спомени.

dilinh-26

3 Atelier напълно потънали в идеята му. Проектирали и изградили къщата на мечтите на своя чичо. Мястото – Да Лат, Виетнам. Избраният за строежа терен бил в непосредствена близост до магистрала. Това било първото голямо предизвикателство пред архитектите – как да защитят дома от шума и мръсотията от пътната артерия?

Къщата на Чичо е съчетание от модерни и традиционни материали. Стените са облицовани с плочки, които пазят топлината зимата и приятна прохлада лятото. Те са особен сантимент за собствениците, тъй като са директна връзка към живота им в малко виетнамско село, като млади.

Да не забравяме, че всичко тръгна от децата. За тях освен изобилие от светлина, къщата крие и други забавления. Могат да се катерят по дървета и скали, да отглеждат зеленчуци с майка си или пък да се грижат за рибата в градинското езерце. Някой намират къщата малка с нейните 120 кв.м. Тя, обаче, е всичко друго, но не и това.

Живата зеленина на задния двор се редува с кухня и трапезария, вътрешна градина, после дневна зона, двор, езеро с риби, градина на първото ниво. Второто е запазено за трите спални – родителска и на децата.

dilinh-21

Къщата на чичо е разчупено пространство, пълно с жива зеленина, уют и любов. Един разумен начин, да направим природата част от ежедневието си, дори и домът ни да не е ситуиран вдън гори тилилейски.

Източник и снимки: www.archdaily.com/792284/uncles-house-3-atelierЗвънни