Блог

Коледната елха – традиция без която празникът няма да е същия

17 януари, 2017 | Сподели: |

Къде дядо Коледа оставя подаръците? След като е минал през комина, поотърсил се е от саждите и е хапнал оставената за него бисквитка и е изпил чашата мляко? Елхата! Прекрасното, зелено дърво, което ухае неповторимо и което всеки от нас има в дома си за Коледа. Традицията казва, че всяка година трябва да добавяме по една нова играчка. Защо не? Многобройни украшения от стъкло, дърво, последните години често изкуствени материали красят елхата наред с гирлянди. Пъстри лампички примигват и носят допълнително настроение на празника.

Защо елха? И защо на Коледа? Дърветата са се украсявали празнично още в древността. Но това, някога се случвало в Египет и с … палмите – листа от тях били внасяни в домовете и украсявани по случай най-късия ден в годината. Това правели и китайци, юдеи… После, по същия повод германските племена декорирали вечнозелени клонки, отново като почит към светлината и обещание за завръщане на пролетта след зимата. Вярвали и, че така гонят дявола. В чест на бог Сатурн, римляните украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети.

Постепенно, с времето традициите се разпространили и изменили. Ето как, някъде след 1500г. хората започнали да украсяват не клонки, а цели елхи, борове, ели. Поне така говорят легендите – че Коледа води началото си от езическите тържества. Според други – обичаят е чисто християнски.

Първото документирано коледно дърво е изобразено на ключовият камък на частен дом в Елзас, тогавашна Германия, част от днешна Франция. Годината, посочена на фреската е 1576г.

Легенда разказва, че германците смятали, че в елхата живее закрилящият ги горски дух. Според друга, бенедиктинският монах свети Бонифаций, използвал елхата като символ на света троица, поради специфичната и триъгълна форма.

Сказания сочат основателя на протестантската реформация – Мартин Лутер, като виновник за приемане на елхата като коледен символ. Разхождайки се в гората, видял как звездите греят като свещи върху дърветата. Отсякъл едно и го занесъл у дома си, където го украсил заедно със семейството си със запалени свещи.

Каквато и да е истината, факт е, че днес коледното дърво е част от зимните празници на народи от цял свят.

Бележките на изследовател от 1601г. сочат, че немците украсявали елхите си със захарни пръчици, други сладки изкушения и хартиени цветя – „рози от цветна хартия“, ябълки, вафли.

17 век е сочен и за времето на възникване на коледните базари, на които се предлагали храна, украшения, сладкиши. От същото столетие водят началото си и гирляндите. Родината им е отново Германия.

koledna-elha

19 век започнало производството на стъклени топки за елха.

koledna

Американците патентовали електрическите лампички през 1882г. Те също се превърнали в неизменна част от украсата на коледното дърво и заменили свещите.

koledna-kartichka

С времето, зелената красота се превърнала в символ на социалния статус на семейството – колкото по-богато украсено било дървото, толкова по-благосъстоятелна била фамилията.

Представете си, колко живи елхички биха били изсечени всяка Коледа, ако всеки от нас имаше свое истинско коледно дръвче. Затова и все по-често се предлагат живи дървета в саксии или пък изкуствени елхи. Първата такава била създадена в Германия и била изработена от гъши пера.

Звездата на върха на елхата е символ на Витлеемската пътеводна звезда, водила тримата влъхви към Исус. Популярна украса за елха са и ангелчетата. Поставен на върха на елхата ангелът символизира архангел Гавраил. Най-популярните цветове пък са злато и червено. Ядивните украси – различни сладки, меденки вързани за елхата с панелки, са също много популярни.

Ако имате къща с двор, можете да изберете да засадите и украсите жива елха навън – а вътре да накичите изкуствено дърво. Естествена, изкуствена – елхата е задължителна. Къде иначе дядо Коледа ще остави подаръците?Звънни