Блог

Красива, уханна градина през зимата

20 декември, 2016 | Сподели: |

Красивата градина през зимата не е невъзможна мисия. напротив – съвсем в рамките на реалността. Нужно е само внимателно планиране, така че и през зимните месеци дворът Ви да е пълен с цъфтящи цветя. Дори и да не сте предвидили цветове за студеното време, все още не е късно да се сдобиете с такива. Разнообразието цъфтящи през зимата растения далеч не е толкова малко, колкото мислите. Ето няколко чудесни предложения, за уханни, пъстри растения, които красят градината през зимата:

  1. Калина (viburnum farreri) – освен че цъфти през студените месеци, калината е и много ароматна. Тя добавя топла естетика към зимната градина. Цветовете и са бели, понякога розови. В цялата си прелест се разкриват от февруари до април, макар, че не е изключено калината Ви да цъфне още през ноември. Появят ли се пъпките на калината, започва забележителна трансформация. Листата и добиват експлозивен ярко червен цвят.Подберете за калината слънчево изложение, в най-лошия случай – леко сенчесто. Имайте предвид и че любима и е леко киселинната, не твърде суха почва. Гъстият храст достига височина до 3-4 метра.

flower2

 

  1. Химонантус (chimonanthus praecox) – рядко срещан декоративен храст, който достига до 2 м. височина. Родината му е Китай. Листата му са малки и елипсовидни. През зимата те опадват и на голите му клони цъфтят разкошни жълти, топчести цветове с приятен аромат. Отглеждането на химонантуса може да стане на слънчева стена – прикрепете го и се въоръжете с търпение. Нужно е време, понякога година – две, до появата на първите цветове. Обича добре дренирана почва и слънце. Не се нуждае от подкастряне. Най-популярните видове са цъфтящият между декември и март С. praecox (C. fragrans) и по-ярко жълтият, с червени сърцевини С. praecox ‘Grandiflorus.’

wintersweet0-1

  1. Бялата форзиция (abelyophyllum distichum)също е изключително красиво зимно растение. Обича глинести почви, макар че издържа на широк спектър условия. Принадлежи към семейство Маслинови. Родината му е Корея. Расте бавно. Листата и сменят цветовете си в лилаво през есента. Цветовете на бялата форзиция за бели с розово. Подберете и слънчево място. Подрязвайте старите клонки на всеки 4-5 години.

flower3

  1. Орлов нокът (lonicera x purpusii) растението е популярно и като японски нокът. Родината му е Китай. Отглежда се лесно. Цветовете са с бели кремави или жълти и дълги около 1,5 см. Носят естетика в градината от декември до март. Ухаят чудесно. Височината на орловия нокът е до два метра. Много красиво растение, което заслужава почетно място в градината.

flower4

Не забравяйте – градината има своя чар през всеки сезон. Подсилете го с подходящи растения и най-верния помощник през всеки сезон – оранжерията.

 Звънни