Блог

Къщата с терасите: зелен „Agritecture“ проект, аналог на градината

7 ноември, 2016 | Сподели: |

Какво е Agritecture?
Agritecture = Agriculture + Architecture
Или казано на български, Agritecture е смес от агрономия (земеделие) и архитектура. В този бленд се включват зелени, устойчиви проекти в областта на строителството.

Точно такъв е случаят с тази разкошна къща от Hà Tĩnh, Виетнам. Авторите на проекта са H&P Architects. Нарекли го просто и ясно: Къщата с терасите – Terraces Home.

terasa-house3

Идеята зад проекта била обединение в един обект на двата отличителни елемента на селските райони във Виетнам – домовете и терасираните оризови ниви. Къщата с терасите трябвало да е с размити граници вън-вътре, общо и частно.

Цели 9 нива – тераси пазят различна зелена растителност – цветя, храсти, дори дървета, но и земеделски култури. Те са разположени по склона на покрива, така че са щедро изложени на слънце и светлина. Специална напоителна система полива растенията, със събирана в резервоар под дома, дъждовна вода. Въздухът циркулира, преминава, дори изолира чрез специален въздушен джоб, изграден в задната част на пасивната къща.

terasa-house2

Зеленият пояс растения смекчава тропическия климат. Той пази и от прах, смог, прекомерната жега. Тази пасивна къща е нагледен пример за интеграция на живата природа в градски дом. Тук модерният градски човек разполага със свое опитно земеделско поле, където може да отгледа собствена реколта. Произведената продукция собственоръчно продукция пък, може да сподели и със съседи и приятели.

Тази пасивна къща е и вид веществена връзка с произхода и корените на собственика. Оризовите поля са при него, в собствения му дом. Terraces Home е и малка искра в посока разширяване на зеления пояс в градовете – от частните собственици, а не общинските власти. Земеделската продукция собствено производство е допълнителен бонус.

terasa-house1

У нас, обикновено оранжерията е средството за постигане на целогодишна собствена продукция плодове и зеленчуци. Тя обаче, се нуждае от двор или пък подходящо покривно пространство, на което да бъде разположена. Защо не? Междувременно, ако искате да внесете земеделието в градска среда, то замислете се за проект, подобен на тази зелена, пасивна терасирана къща. С радост ще го осъществим за Вас – при това в нискоенергиен вариант. RichHouse – сглобяеми дървени къщи с практически неограничен дизайн.



Call Now ButtonЗвънни