Блог

Лавандулата дава цвят и аромат на всяка градина

14 юни, 2016 | Сподели: |

Още от древността, лавандулата е ценена заради полезностите си. На цвят освен лилава, може да е и синя или розова. Произхожда от Средиземноморието, а на много други локации също се среща като диворастящо растение. Принадлежи към семейство устноцветни. Включва около 30 различни вида. Основите типове лавандула са теснолистна, широколистна и хибридна (между първите два).

Етеричното масло, извличано от лавандулата се потребява широко в парфюмерията, аромотерапията и дори в производството на бои и лакове.

Цветът на ароматното растение е инсектицид и от стари времена гони молеца. Лавандулата е много ценна и за пчелите. От един декар от лилавото растение, те събират цели десет до осемнадесет килограма мед. Тя не е никак претенциозна към почвата. Затова и често се отглежда на места, неподходящи за културите с по-високи изисквания.

В България лавандулата е внесена през 1907 година. Отглежда се опитно в началото, наред с розите в Казанлък. Местният Институт по розата и етеричномаслените култури създава специални високопродуктивни сортове, които постепенно завземат нови територии, а последните години се срещат в цялата страна. Нормата на производство е от 3 до 15 килограма лавандулово масло, от 300 до 600 килограма цвят, които са средния добив от декар лавандула. Наред с розовото масло, по света много добре прието и ценено е и нашето лавандулово масло. Любопитен факт е, че за 2012 година нашата държава е била най-големият производител на ароматното растение в света, наред с Франция.

Лавандулата обича песъчливи почви, но и минералните торове. Твърде влажните или кисели почви не са за нея. Не обича засенчване, а обилни топлина и светлина, които допринасят за образуването на повече масло в цветовете и. Издържа на застудяване до -30 градуса. Добре е, да и подберете място, защитено от силни ветрове и течения. Сеят се семена или още по-добре – резници, нужно е почвата преди това да е добре наторена.

Лавандулата е красив нисък храст, с прекрасни цветове и ухание. Тя носи средиземноморско усещане, прогонва надалеч комарите и лошите сънища. Можете да я изсушите и да напълните с нея торбички, които да окачите в гардероба си или пък да си направите лечебна възглавничка за добър сън. Със сигурност подхожда на всеки двор. Добавете езерце и люлеещ се стол и релаксът Ви на открито е гарантиран.



Call Now ButtonЗвънни