Блог

Основни видове оранжерии

6 април, 2016 | Сподели: |

Оранжерията е незаменим помощник. Дали ще отглеждате в нея цветя, гъби, плодове, зеленчуци – избирате Вие. Големина, конструкция, вид, къде да я разположите – също е според Вашите нужди и предпочитания. Ето обаче, малко повече за основните елементи на конструкцията и видовете съоръжения:

Основните градивни елементи на оранжерията са напречните и надлъжните греди, страничните и задни стени и стойките. Всички те са от значение за стабилната и здрава конструкция. Надлъжните греди се наричат „столици“ и крепят хоризонтално съоръжението.
„Стойките“ пък, са основните колони на конструкцията, които се бетонират във фундамента. (за предпочитане бетонов) Важен елемент от всяка постройка е покривният отвор, който да подпомага естествената вентилация.

По вид конструкция пък, оранжериите се делят на такива, тип арка с овална напречна рамка; двускатни с напречна рамка във формата на буква „А;“ с двускатен покрив и вертикални стени с корава напречна рамка. Интересен вид са тези, с готическа рамка и сводест покрив. Те са пригодени за всякакъв климат и силни ветрове. Обичайното им покритие е поликарбонат или полиетилен. Конструкцията им включва арки през два метра и колони през четири.

В зависимост от броя на отворите, които има, оранжерията може да е едноотворна или самостоятелно стояща или свързана – с два или пък много отвори. Едноскатните съоръжения пък са с обикновено южен скат, долепени под ъгъл 30-40 градуса към съществуваща сграда или стена;

Оранжерията най-често е тунелна, с овални стени, изградена от тел или стоманени пръти, покрити с полиетиленово покритие. Ако в района обаче има много сняг, изгражда се със съобразен стръмен покрив, който да способства свличането на снега. Този тип съоръжение е подходящо за всякакви култури. Познато е под името „тунелна оранжерия.“ Т.нар. полиетиленови оранжерии“ пък, повтарят тунелните такива, но в по-голям мащаб. Тук вече носещата конструкция е от стоманени пръти или пък от тръби от поливинилхлорид.
Често използван тип съоръжения за големи площи пък е т.нар. блокова оранжерия, чиято рамка може да е с различна форма, най-често готическа. Тя е със скатен покрив, гарантиращ повече светлина и минимизиране на конденза.
Която и оранжерия да изберете обаче – хоби, индустриална или друга, консултирайте я със специалисти. Това гарантира подбор на най-доброто за Вашите нужди.Звънни