Блог

Малка пасивна къща в експлозивни цветове

19 декември, 2016 | Сподели: |

Проектът е дело на Jonathan Avery от Tiny House Scotland. Принадлежи към т.нар. в световен мащаб „tiny huse“ малки къщи. Авторът на проекта имал за цел да създаде енергоефективна, устойчива малка къща. Проектът си нарекъл NestHouse – „къщата гнездо“. В него умело са вплетени скандинавска естетика и традиционни ретро елементи.

Малката къща – гнездо е напълно функционален пасивен дом, който е високоенергоефективен. Дължината му може да се избира от три опции. Ширината е фиксирана на 3,4 метра. Това прави три различни разновидности на малката енергоефективна къща, съответно с площ от 10 до 30 кв.м. Къщата може да функционира като част от електрическата мрежа, напълно независимо или пък с хибридна енергия.

Вдъхновението за проекта си Jonathan Avery черпил от традиционните къщички за птици. Уютът в това малко пространство е несравним. Изолацията на къщичката е повече от добра. Постигната е с устойчив дървен материал, които не позволява високи топлинни загуби. Вентилацията е напълно в тон с пасивните домове. Соларните панели се ориентират оптимално спрямо слънцето, което пък позволява максимум на събираната енергия и енергийната ефективност.

nesthouse-by-jonathan-avery-tiny

nesthouse-by-jonathan-avery-interior

nesthouse-by-jonathan-avery-scandinavian-design

Пространството в тази малка пасивна къща е оползотворено в максимална степен. Всеки може да направи един голям дом функционален. Най-големите визионери обаче, се справят с малките пространства, без да ги претрупат с мебели и вещи. Тук въпреки малките размери, водещ е уюта и чувството за комфорт. Тук примерно, стълбата която води до нивото за сън е скътана отстрани на печката на дърва. Стъпалата и крият място за съхранение. Цветовете са светли, меки, приятни. Кухнята – напълно функционална. Мястото за хранене е достатъчно за четирима.

Тази малка функционална пасивна къща е поредната стъпка в посока компактен, но комфортен, щадящ природата енергоефективен дом. Ние също работим в тази посока. Нашите къщи са енергоефективни и позволяват практически неограничен дизайн. Предлагат се под марката RichHouse и са достъпна, по-добра алтернатива на традиционното монолитно строителство. За повече информация, питайте ни на тел. +359 898 658 415Звънни