Блог

Ето как изглежда модерната финландска вила

15 май, 2017 | Сподели: |

Финландия е най-северната държава в Европа, като около 3/4 от територията и е заета от гори. Типични представители на фауната тук са северният елен, видрите, бобрите и хермелина. Населението е 5,25 млн. души, които живеят в хармония с природата. Пример за това мирно съжителство, е тази типична за Финландия дървена хижа. Изработена е от дървени трупи с дебелина 202 мм.

Постройката носи името Iniö 100 и е дело на архитектите от Pluspuu Oy. Проектирана е така, че да пази обитателите си от температури до минус 30 градуса по Целзий през зимата. За разлика от традиционните хижи от дървесни трупи, тук дизайнът е различен. Отличава го липсата на преплетени дървесни трупи в ъглите на постройката. При Iniö 100 ъгловите свръзки са модерни и обрани.

Източник на отопление, както и за много сгради по тези географски ширини, е геотермалната енергия. Пак тя, има грижа за охлаждането на постройката през лятото. Хладен въздух се провежда от основите и земята, към вътрешността на къщата.

Всъщност, трупите, от които е изградена къщата са с размери 202 на 205 мм и се състоят от слепени един за друг три слоя борова дървесина. Подобни греди се използват за направата и на училища и детски градини във Финландия. Основната причина за избора на този материал за подобни проекти, е чистият и здравословен микроклимат, които те носят.

Прозорците на постройката са термални с троен стъклопакет. Изолацията на покрива е от сухи дървесни влакна, които дишат толкова добре, колкото и гредите, от които са изградени стените.

Цялостния подбор на материали, прави тази постройка и подобните на нея, екологични сгради.

Площта на конкретно тази финландска хижа е 100 кв.м. На първия етаж са разположени дневната зона, санитарно помещение и една спалня. Вторият къта още две спални и общо помещение.

Живата дървена ламперия в интериора създава плътен уют във вътрешността на дома. Стъклената фасада пуска щедро природата вътре.

Разбира се, за къде е финландски дом, без своя външна сауна? Тук тя също присъства.

Искате подобна минималистична, еко къща със сауна? Или пък мечтаете за пълна с удобства вила? Ако сте почитател на кръглите дървени трупи, то можете да постигнете тяхната естетика и с алтернативен материал, като блокхаус. Каквато и постройка да ви е необходима, ние сме точните хора, които да я проектират и изградят за вас: RichHouse – сглобяеми нискоенергийни къщи във всякакви форми и размери, за всеки вкус.



Call Now ButtonЗвънни