Блог

Модерна вила за две домакинства от Южна Корея

5 април, 2016 | Сподели: |

Двойка южнокорейци в средата на 40-те избрали да се върнат да живеят в къща в родното си място, с 80-годишната майка на единия съпруг. Необходимо било създаването на нова постройка, която да отговаря на нуждите на двете отделни домакинства. Със задачата „нова къща“ се заели архитектите от OfAA. Изградили модерна вила, която нарекли „Подходящата фермерска къща“ (‘Suitable Farmhouse’) Постройката е от 131 кв.м. с гаража и приютява две отделни студиа, разположени в двата и края. Създаването на отделни пространства под покрива на една къща, произтекло от необходимостта от уединение на всеки, както и от факта, че и майката, и двойката имали отделен начин и темп на живот. Всъщност, възрастната дама е тази, с активен начин на живот и често отсъства от вилата. Децата и обаче, са по-екстровертен тип. Те предпочитат да си стоят в къщата, да готвят, гледат телевизия, да правят партита в градината и изобщо, да прекарват време у дома. Когато си е вкъщи, майката полага грижи за градината. Децата и пък, си канят гости, с които да се забавляват.

modern-villa-2
modern-villa-1

OfAA взели предвид гореописаните особености, при изграждане проекта на вилата с оглед максимално използване и на градината. Помещенията на възрастната дама са близо до входната врата, за да може тя да следва активния си живот, без да пречи на останалите обитатели. Двете отделни пространства на домакините в във вилата, са свързани с общи такива, затворени под плосък покрив. Отвън къщата изглежда абсолютно еднородна и никой не би предположил, че крие две отделни жилища.
Размерите на постройката са под сто квадрата – 97,65, по изискване на клиента, за да може да се използва и държавно финансиране. Гаражът е допълнителни 34 кв.м.
Вилата с дървени подове и копринени тапети е изградена съобразно изискванията за пасивна къща. Пространствата са обединени – дневната зона включва кухня, хол, трапезария, с плавни преходи между тях. Местата за съхранение на вещи в къщата са внимателно обмислени и изградени. „Топлият“ покрив, стъклените стени и умната вентилация също работят в полза на енергийно ефективна пасивна вила.

modern-villa3-
modern-villa-4

Парцелът, в средата на който се издига къщата е 1700 кв.м. Постройката дели външните пространства на две самостоятелни градини, всяка – със своите характеристики. Едната е грижа на майката, която обожава зеленчуковата си градина и прекарва дълги часове в нея. Точно пред къщата пък, е обособена малка приветлива зелена площ, която е подходяща за различни събития на открито. Втората главна градина пък, е покрита със зеленина и цветя. Спазен е друг типичен принцип на пасивната къща – максимална близост до природата. Обособени са различни външни пространства, които с малки трикове, се превръщат в склад или пък външна кухня на вилата, приютена в гаражната постройка.

Енергоефективните постройки са и в нашия предмет на дейност. Вила, къща, сгради от различно естество, с практически неограничен дизайн, сауни, оранжерии, строителство и съответните специалисти, ще намерите при нас.

Източник и снимки: www.archdaily.com/Звънни