Блог

Нискоенергийна къща – курорт: възможна ли е?

26 октомври, 2016 | Сподели: |

Отговорът е твърдо „да“. Ще се убедите в това сами, като се запознаете с този амбициозен проект, дело на ALPES Green Design. Къщата – курорт е нискоенерийна и се намира в Да Нанг, Виетнам – град с топъл климат и много слънце. Ето ти и първото предизвикателство пред архитектите: да запазят къщата – курорт хладна и през топлите дни. Искали и визията и – интериор и екстериор, да е нещо много различно от модерните къщи, строящи се в цял Виетнам последните години. Защо къща – курорт? Според създателите и, тя въвежда пълноценно в жизненото пространство различни типични за курортите черти – плувен басейн, градина, дървета, слънце, дори вятър и дъжд.

0274-fileminimizer

Постройката е с обща площ 240 кв.м. и е триетажна откъм входа. От другата и страна има и долен етаж, където е разположено заведение. Трите жилищни етажа над него са изключително атрактивни. Представляват вертикални бетонни елементи, между които са вмъкнати правоъгълни раздвижени елементи от червени тухли, които са оформени като саксии и приютяват буйни красиви растения. Покривът също е зелен, буквално представлява морава – добре гледана и подстригана, оградена с храсти. Тя спомага за мисията нискоенергийна къща, тъй като ограничава количествата топлина, които постройката поглъща. Цялостното впечатление е за сграда, пълна със светлина, завзета от природата. Червените тухли и сивият бетон много добре се съчетават с яркото експлозивно свежо зелено на многобройните растения, тук-там преливащи в пепелно-лилави тонове. От другата страна, откъм входа фасадата също е много колоритна. Цялата е в червени тухли, но последното, което трябва да си представяте е скучна тухлена стена. Горната част на всеки етаж е оформена със стърчащи нагъсто тухли, страните – също, но с по-малко подаващи се керамични бодли. Основната част от стената на всеки етаж на тази фасада е поделена по следния начин – две трети са шахматно подредени тухли, една трета – стъклено пано и бетонна саксия, пълна с природа. Ефектът е чудесен и демонстрира как може всеки дом да се превърне в красиво, ярко природно чудо със собствен почерк и стил, отличаващ се на фона на масата.

0066-2-fileminimizer

Най-долното ниво на къщата – курорт, както я наричат авторите и, е отделено за басейн – водно огледало. Тук семейството плува и си почива. Басейнът освен място за релакс има и друга чисто практична цел, която допринася за нискоенергийността на дома – охлажда го. Горните етажи събират всичко, необходимо за удобно обитание – спалня, кухня, зони за почивка… но не стандартни, а преливащи от ниво в ниво, от стълба в … градина! Вътрешните градини на дома включват живо дърво и всякакви растения, както и речни камъни.

Къщата – курорт не е непостижимо чудо, а постройка, съобразена с изискванията на клиентите, пречупена през въображението и професионализма на екипа архитекти. Също толкова безкрайно интригуващи нискоенергийни къщи изграждаме и ние. Доверете ни своята – или се обадете за консултация. Няма да съжалявате.

Източник и снимки: alpes.vnЗвънни