Блог

Огнено дърво за инати градинари с характер

20 юни, 2016 | Сподели: |

Delonix regia е латинското наименование на познатото като „огнено“ дърво. Наричат го така, заради характерния му атрактивен външен вид, приличен на пламъци в ярки окраски – в зависимост от разновидността в жълто, оранжево, червено.

Родината на това отличително вечнозелено растение е Мадагаскар. Обича тропическите региони. Има нужда от изобилие от светлина, за да разгърне огнените си цветове в целите им прелест и разкош. Достига височина от 9 до 15 метра.

ogneno darvo
Короната на огненото дърво е широка. Клоните са много дълги и почти хоризонтални. Докато са млади са зеленикави и мъхести. С времето се оцветяват в кафяво.
Порестите и фини листа на delonix regia са зелени и мъхести, но с времето, също като клоните, преминават в кафявата гама.
Съцветията на дървото са разположени в края на клоните. Точно те носят прекрасните огнени цветове, на които растението дължи името си. Диаметърът на всеки яркооранжев до огненочервен цвят, е 5 до 15 см.
Резултатът от това красиво оперение, е че Delonix regia има характерен външен вид на ярък, оранжев, червен, експресивен огнен чадър. Горната му част е по-широка от дължината на стъблото, покрито с гладка кора в сиви и кафяви нюанси. Кореновата система на delonix regia е плитка.

Огненото дърво изисква добре дренирана, песъчлива почва и умерена влага. Не очаквайте веднага да Ви зарадва със своите прелести. Цъфтежът започвана 4-тата година след засяване на семената. Семената пък са в твърда обвивка и се киснат в топла вода преди засяване.

Delonix regia расте буйно и бързо. Първите листа са факт още напролет. Подрязвайте внимателно, за да оформите добре короната, особено, ако Вашето огнено дърво е в саксия.

У нас огненото дърво се отглежда най-лесно в голяма саксия от поне 45 литра. Замирише ли на студ, време е да приберете растението на топло. Градусите под нулата не са за него. Delonix Regia е трудно за отглеждане, но изключително красиво предизвикателство.

Интересна подробност е, че по време на суша огненото дърво пуска интересни твърди шушулки. Децата от топлите страни ги използват като саби в игрите си.Звънни