Блог

Тексас, САЩ: оригинална къща събира семейство, приятели, галерия и студио за рисуване

26 октомври, 2016 | Сподели: |

След 40 години преподавателска дейност в областта на интериорния дизайн в Университета на Тексас, семейство Ламан решило, че е крайно време да обнови дома си в Сан Маркос, Тексас, САЩ, построен през 1970. Издига се на хълм, под плътния жив балдахин на бряст и кедър. Решили, че им трябва още място – за деца, внуци, приятели – но и студио за рисуване, галерия, библиотека, нова спалня. Като всички хора на изкуството Ламан също имат необичайни животи, домове, желания. Къщата им с годините се обградила с открити стаи, тайна градина и скулптури. Налично място останало само в предния двор.

Тук A Gruppo Architects стъпват на сцената. Задача: домът на Ламан: 167 квадрата съществуваща постройка се нуждаела от обновление, а нова трябвало да бъде пристроена към къщата. Ламан се спряли на още 195 кв.м. полезно пространство. Имотът е с много интересен релеф. Свободното пространство, било разположено в старо речно корито. Това наложило изграждането на новото крило върху поредица мостове, които позволяват на водата да преминава спокойно около и между новата и стара постройка.

laman_2894

Какво предложили архитектите и семейство Ламан одобрили? Ново крило с необичайна форма, което да събира исканите галерия, студио за рисуване, библиотека, спалня. Дизайнът му е изключително раздвижен и интересен. Главен акцент са двете кули, чието осветление е решено по оригинален начин. Полупрозрачните северни стени и вградени в тавана капандури пускат щедри потоци естествена светлина във вътрешността на къщата. Нов момент в имота на семейство Ламан е градината със скулптури и спортното игрище за семейни и приятелски игри. Спалнята и банята в новото крило преливат в зен градина, а дрешникът е чудесен – прилича на вграден в стената гардероб със стъклени страници, които обаче крие не чекмеджета, а малко функционално помещение, което пази облеклата на собствениците си.

Къщата на Ламан е типичен дом на хора на изкуството. Купища бяло, на чиито фон изпъкват разкошни произведения на изкуството. Тук дори и възглавниците са необичайни. Всеки интериорен детайл е пъстър акцент. Уникални канапета и дивани оформят уютни кътове за почивка. Красиви дървени скринове, писалища, столове формират зони за работа и съхранение на вещи. Портрети, старинни сандъци, килими и кувертюри с мотиви от древни цивилизации, дърво от ковано желязо… погледът не знае кое първо да погълне и изпие в тази чудна, приказна къща.

laman_full-10

Оригиналност – това е основната черта на къщата на артистичното семейство. Удобни пространства, светли и самите те оформени като галерии, приютяващи многобройни произведения. Важното за всеки един дом, е да отговаря на нуждите, изискванията, интересите на своите собственици. Точно това създаваме ние – нискоенергийни сглобяеми къщи, с практически неограничен дизайн, съобразен изцяло с Вашите изисквания.

Източник и снимки: www.agruppo.comЗвънни