Блог

Китно френско селце се продава за 175 хиляди долара

8 април, 2016 | Сподели: |

Винаги сте мечтали за къща в провинцията? Защо не си купите цяло село? При това не къде да е, а във Франция. Китното местенце се нарича Баудин (Baudin) и се намира в планински район, близо до границата с Швейцария.
Площта на мястото е над 22 декара. Освен китните къщи, щастливият нов собственик ще получи и музей, фонтан, дори старо абатство. Занаятчийски работилници, магазини и художествени студия допълват ансамбъла старинни сгради.
Някога, основният поминък тук бил свързан с ковашкия занаят и фабрики. След като и последната от тях обаче затворила през 1959г., къщите постепенно започнали да губят стопаните си. През 2013 местните власти купили мястото за сумата от 300 хиляди долара. Идеята била, да го превърнат в туристическа атракция, пълна със старинни сгради и съответната запазена през времето атмосфера. За целта създали специално сдружение. Оказало се обаче, че разходите по възстановяването на мястото – къщи, постройки, прилежаща инфраструктура, ще струва колосална сума. В резултат на това, днес Баудин и тъжните му самотни къщи, магазини и работилници, са на пазара. Търгът стартира на 23 май и ще продължи пет дни.
1603302250370117
Ако решите да си напазарувате къщите на Баудин „на едро“, обаче, знайте, че сделката е обвързана с лека уловка. Необходими са 20 милиона долара, които да се вложат във възстановяване на градчето. Поддръжката пък, на къщите и останалите сгради и инфраструктура, годишно е оценена на 250 хиляди долара.
Жилищната площ, която населеното място предлага възлиза общо на 5000 квадратни метра.
Баудин е история. Къщите му още помнят стъпките на хората, изживели там своите скърби и радости. Би било чудесно, отново мястото да се изпълни с живот. Не така обаче смятат местните. Те се страхуват, че евентуалният нов собственик може да разруши живата история на Баудин. Това включва старинните къщи, сгради, постройки.

Искате къща, но не във Франция, а в България? Изберете си.

Източник и снимки: www.forbes.com; www.hostpic.orgЗвънни