Блог

Преместваема дървена сауна приближава жител на Оландските острови до традициите и леденото гмуркане зимата

24 юни, 2016 | Сподели: |

Оландските острови са архипелаг, разположен на входа на Ботническия залив между Швеция и Финландия, в северната част на Балтийско море. Архипелагът включва над 6000 острова, само 60-тина, от които са обитаеми. Оландските острови са с особен автономен статут. Официален език е шведският.

Както в цяла Скандинавия, така и тук сауната е на особена почит. Тя е необходима част от всяко домакинство и изобщо, задължително парче от мозайката на местните обичаи и традиции, намерили своето трайно място в съвремието.

Случва се обаче, местното затегнато законодателство, да не позволи на някой местен да се сдобие със собствена сауна. Какво се случва в такива случаи? Освен ходенето по близки и познати, разполагащи с парилка – борба с властите, до получаване разрешение за изграждане на собствена сауна.

Точно това се случило на един от жителите на Оландските острови. Продължителен период от време, местните управленци не му разрешавали да изгради собствена сауна. Позволили обаче, разполагането на мобилна такава. Ето ти вратичка, от която всеки, желаещ да се сдобие със сауна, може да се възползва! Изградили я Denizen Works.

sauna2

Дървената парилка е разположена върху бетонни крачета, когато е на твърда земя, а не лед. Може да бъде изтеглена по леда зимата, до замръзналите брегове. Там, локацията е много подходяща, след подобаващо нагряване, щастливият скандинавец да се гмурне право в близките ледени води. Традиции любими – последните години не само на скандинавците, но и на много хора от цял свят. Подобни любимости имат и руснаците, които включително плуват зимата екипно, в клубове озаглавени с подходящи имена, като примерно „морж“. Там вероятно първо се преминава през руска баня, после следва леденото потапяне.

В нашият случай, малката преместваема сауна, разположена на Оландските острови, е изградена от местни материали. Дървото, вложено в проекта е купено преди цели 12 години, когато собственика на близкия дом за първи път опитал да получи разрешение да построи собствена сауна. В продължение на тези цели дузина години той не се отказал, а търпеливо кътал дървения материал, в очакване на заветното разрешително. Denizen Works му помогнали да се сдобие с мечтаната сауна, влагайки в нея първоначално замисления материал и добавяйки рециклирани прозорци.
Сауната е с размер 6 кв.м. изграждането и отнело девет дни.

Своята дървена качествена сауна открийте тук.

Източник и снимки: www.denizenworks.comЗвънни