Блог

Репичката – полезна хапка свежест

4 октомври, 2016 | Сподели: |

Репичките са хапка свежест в студените месеци, когато традиционните зеленчуци липсват на пазара. Те са богати на витамини от група B. Съдържат и умерени количества витамин С. Полезните калий, фосфор, фолиева киселина, цинк също са част от хрупкавият зеленчук. Хапвайте повече репички, за здрав стомах, черен дроб и жлъчка. Те са популярно средство и за пречистване на кръвта и зареждане със свеж кислород. Репичката е богата и на фибри. Тя е отлична съставка за всяка диета и повлиява положително храносмилателната система. Освен това, репичката бори стреса.

Репичките са студоустойчиви. Вегетационният им период е кратък. Семената поникват и при минус 2-3 градуса, а възрастните растения издържат на до минус 5 градуса по Целзий. Най-благоприятната температура за развитието им е 15 градуса Целзий.

Репичките обичат влагата – и почвената, и във въздуха. Усетят ли засушаване, стават лютиви и по-груби. Колебае ли се почвената влага, репичките се напукват. Светлината също им е необходима. Добри предшественици на репичките са доматите, пипера, тиквичките, патладжана, краставиците. Обикновено, след репичката отново се сее бамя, целина, домат, патладжан, пипер. Не е добре обаче, сеете репичките на мястото, на което е имало техни роднини от същото семейство, с което имат общи неприятели и болести. Такива са примерно, ряпата, карфиола, зелето, алабаша.

За отглеждане в оранжерия, подберете си сорт с по-малко листа. Ако искате да имате репички по-дълго време, засейте на няколко пъти през десет дни. Разположете равномерно, на плитка дълбочина 1,5 до 2 сантиметра. За 1 кв.м. Ви трябват 3-4 грама семена. Разстоянието между редовете трябва да е около 10 см. Покрийте с почва, полейте. За да ускорите процеса в студените месеци, добре е да изградите вътрешни полиетиленови тунелчета. Оформи ли растението няколко (2-3 листа), можете да подхраните.

Репичката е пъстра, полезна част от всяка свежа пролетна салата. Вирее студените месеци, както и марулята, спанака, зелените лук и чесън. Отгледайте си я сами като залог за зеленчук с проверен произход и съдържание. Нямате оранжерия? Открийте я при нас.Звънни