Блог

Сафари хижа от делтата на могъщата река Окаванго, Ботсвана

4 ноември, 2016 | Сподели: |

Не очаквайте обичайна хижа. Говорим за екзотика – от далечна Ботсвана, държава, богата на диаманти, в които официалните езици са английски и сетсуана. Тук работят голям брой чужденци, включително нашенци. 70% от президентската република, заема пустинята Калахари.

В Ботсвана се намира едно от природните чудеса на света – делтата на река Окаванго, която се влива в пустинята, където се разделя на четири големи и много по-малки ръкави, простиращи се на цели 260 км навътре в страната. Резултатът е най-голямата вътрешноконтинентална делта в света с площ цели 15000 км.

Могъщата река губи до 95% от пълноводието си и се разлива в мрежа острови, лагуни, канали, мочурища, дори езеро – Нгами. Делтата на Окаванго е от световно екологично значение. Биоразнообразието тук е много голямо. В центъра на този природен обект е Национален парк Мореми.

Делтата на Окаванго е мястото, край което двама прочути архитекти – Майкъл Бойд и Ник Плиман (Michaelis Boyd с Nick Plewman), издигнали разкошна еко хижа – заслон. Постройката се намира до оживен резерват, където фауната е богата на видове. Гостите, идват за да видят животните в естествената им среда.

bungalo1

Хижата се нарича Sandibe Okavango и включва 12 апартамента за гости. Построена е с мисълта, да засили туристическия поток в областта и съответно да подпомогне поминъка на местните.

Sandibe Okavango е нещо много различно от традиционните ловни хижи, пълни с трофеи, кожа (истинска и/или мебели) и тъмно дърво Тук част от пространствата са отворени към обкръжаващата жива среда.

В проекта са вложени местни материали, а електричеството осигурява близък соларен парк. Формата на Sandibe Okavango е на тунел, следващ естествените извивки на пейзажа, сгушил се удобно сред местни дървесни видове. Извитият покрив на хижата е от сплетени клони и дървени керемиди, изработени от местна дървесина.

Авторите на проекта, посочват мравояда за вдъхновител за формата на хижата. Той може да бъде видян около нея, наред със слонове и много други животни.

Дървесината вложена във вътрешните пространства на Sandibe Okavango е светла. По-тъмни дървени пътеки водят до кръгла платформа, пълна с места за сядане, стъпила на кокили във воден басейн. Спалните са светли, стилни, комфортни. Барът на разположение на гостите-приключенци е също в меки тонове. Разкошно покрито облo пространство пък, събира диван, оформен като лунен сърп, пред които има централна стояща камина. Сядаш удобно, отваря щорите и природата е пред теб, в цялата и прелест и разнообразие. Външно джакузи допълва удобствата, на разположение на гостите.

Искаш ловна хижа? Или пък си запален риболовец и мечтаеш за малка вила или бунгало близо до язовир? За всички малки и големи проекти, независимо от техния дизайн, ние сме насреща – RichHouse нискоенергийни сглобяеми къщи.Звънни