Блог

Съвременен дом, скътан в исторически Берлин

10 октомври, 2016 | Сподели: |

Берлин – град преживял не едно и две сътресения. Тук, в квартал Prenzlauer Berg се издигала 170-годишна къща. Тя била преминала през различни предназначения. Последните години пустеела. Нямало ги историческите детайли – подови покрития, врати, прозорци, дори мазилката. Със задачата, да я възстановят и превърнат в комфортен дом за семейство с две деца, се заели Asdfg Architekten. Уловката: къщата на Мелничаря, както била позната постройката, да придобие предишния си блясък.

Запретнали ръкави и започнали да творят. За отправна точка на екипа, служели планове от 1844 година. Те показвали красотата на външните светли стени на дома. Покрива възстановили в предишния му вид. Фасадата на къщата – също, интерпретирали плановете и чудото станало. Вътре, запазили една единствена оригинална стена. Отворили пространството. Днес линиите в къщата са чисти и плавни. Запазената интериорна стена е една, но каква … Изложена е в цялата си хубост, тя е жива история, която не се нуждае от мазилки и покрития. Светлите тухли носят дома и историята му гордо – и наглеждат новите си стопани.

kitchen-and-dining

Модерна дървена стълба води до нови пространства на къщата. Долу остава огромна бяла кухня с плотове в мъдро, тъмно дърво. Носи обещание за топлота и вкусови приключения. После – маса за хранене с различни столове. Кресло облечено в кожа и табуретка за краката, на стената – картина. После – работна зона. Раздвижени обеми и нива преминават във високи до небето тавани, само за да срежат къщата на етажи в следващия момент. Вариант за затваряне дава подвижна стена. Да, цяла стена, която затваря къщата – ако въздухът Ви е в повече и искате уединение. Колелца на пода, бял, ненатрапчив цвят, като всичко останало тук. Спокойствие – плъзгаш вратата и го мултиплицираш – идея за крадене в сгоден, подходящ случай. Най-долното ниво крие места за съхранение и игри.

view

Минало и настояще се сливат в къщата на мелничаря. Тук историята е силно вкоренена – тя буквално носи дома. Искате да възстановите стара къща или пък да издигнете нова, в която да стартирате собствена история? Ще Ви помогнем – разбираме от строителство, ремонти, качество. Най-добрите материали, специалисти и решения, ще откриете при нас.

Източник: asdfg.coЗвънни