Блог

Шотландска нискоенергийна селска къща преродена в светъл, модерен дом

14 май, 2016 | Сподели: |

Шотландия, Мелроуз, Роксбършайър. (Melrose, Roxburghshire) Къща, именувана Blakeburn Cottage е с корени в миналия век, скучна, сива, неразлична от околните себеподобни постройки. Всичко обаче, се променило в ръцете на базираните в Единбург A449 Architects. Творците от компанията буквално преобразили предишната постройка и я превърнали в нискоенергийна къща с външна ламперия от лиственица, която прелива в околностите. Процесът, работата и пътят дотам, обаче не били леки.

Материалите са много внимателно подбрани с оглед максимално сливане на къщата с околностите. Вертикална ламперия от обгорена лиственица обгръща нискоенергийния дом в топлата си дървена прегръдка, приобщавайки го към природата. Оригиналната постройка е запазена, но допълнена на изток и запад. Нарочно е запазена едноетажна, също с цел неизпъкване и плавно вписване.

Къщата е място на контрасти. Отвън – слята. Отвътре – контрастна. В противовес на тъмната външна дървена ламперия от лиственица, вътре царува белият цвят. Стените са снежни, а подовете – от бледо дърво. Щедрото осветление облива вътрешността на нискоенергийната къща през големи прозорци, разположени не само на стените, но и на тавана. Освен да гарантират максималното слънчево присъствие в къщата, прозорците канят вътре и околната природа, към която този нискоенергиен дом толкова успешно се приобщава.

Architects-Edinburgh_Blakeburn1

Обитателят на къщата е писател. Работното му пространство е отделено в единия край на дома. Отделено е от дневната зона на нискоенергийната къща чрез спалня и баня.

Прекрасната качествена изолация е това, което прави дома нискоенергиен, в комбинация с подовото отопление, свързано с термопомпа въздух – въздух.

Blakeburn Cottage е сред финалистите на RIAS RIBA Awards 2016 и the Satire Society Housing Design Awards.

Architects-Edinburgh_Blakeburn2

Нискоенергийните къщи имат почва и у нас. Те са достъпни, ефективни, с практически неограничен дизайн. От професионалисти с много години опит зад гърба си и собствена производствена база, за доволни клиенти. Нискоенергийните къщи RichHouse идват под форма и размери за всеки вкус. Обединява ги едно – изключително високото качество.

Източник и снимки: www.a449.co.ukЗвънни