Блог

Разсад и пикиране на домата

14 април, 2016 | Сподели: |

Решихте. Домати ще са. Тази година – ще си ги отгледате сами, при това – за първи път. Избрахте си подходящ сорт, или пък няколко различни. Подбрахте и най-подходящата оранжерия. Време е да помислим за разсада.

Какво е разсад? Разсад са поникналите млади растения от дадена култура, които после се пресаждат. Отглежда се по изключение в домашни условия, обикновено в култивационното съоръжение оранжерия, където условията за развитието му са оптимални.

За домата примерно, ранното и средно производство изискват отглеждане на доматения разсад в оранжерия или другаде при защитени от времето и температурите условия. Късното производство пък, позволява отглеждане на разсада на домата и навън.

Изключително важни за разсада на домата и не само, са наличие на хранителни вещества, топлина, вода и светлина. При ранното производство, обикновено последната не достига. Доматените семена започват да надигат стъбло при наличие на температури от около десет градуса. Добре е обаче, градусите да са поне 15.

Януари, началото на февруари, засейте купените доматени семена за ранна, среда, късна реколта, или пък тези, които сте „произвели“ сами. Разбира се, винаги има вариант да вземете назаем семена за домати от някоя баба на село. Важно е обаче, те да са обеззаразени. Ако са и сертифицирани, толкова по-добре. Съхраняват се на тъмно и сухо. Задължително е използването на стерилна торово-почвена смес = 2 части песъчливо-глинеста почва плюс 3 части пресят, добре разложен оборски тор. Разбира се, може да си купите почва от магазина, която да е с гарантиран произход.
Не е препоръчително да се използват семена за домати от хибридни сортове. Вариант реколтата да е същата, няма. Ако сте си купили семена за хибриди, то ползвайте ги, но не събирайте семена от тях за нова реколта домати. Важно е и семената, които ще използвате да са с кълняемост от поне 90%. Преди засаждане се препоръчва, да се напрашат с препарати, предпазващи от вторични инфекции в почвата.

tomatopart

Засейте в подходящ съд. Често, по нашите географски ширини, за отглеждане на разсад домати и не само, се използват кофички от кисело мляко или пък пластмасови или стиропорени чашки. Важно е да се стерилизират преди употреба.
Ако разполагате с оранжерия, съхранявайте разсада директно там. Когато покарат поне по две листенца (10-20 дни след първоначалното поникване), се прави т.нар. пикиране = разсаждане. Обикновено, в избрания съд се разсяват по един, два до максимум три стръка разсад. Полива се с вода, смесена с фунгицид, предпазващ от гъбични заболявания. Ранното отглеждане на разсад изисква повече дни.

Пикирането най-често обаче, дори и да сте отгледали разсада в домашни условия, е препоръчително да е в оранжерия. Т.е. разсада се разсажда отново в оранжерия.

coupons111

Разстоянието е десет на десет сантиметра. Важно е корените да са влажни, за да не се разкъсат. Накиснете съда с разсада във вода, за да овлажните хубаво корена. Сортират се най-здравите и качествени растения. Почвата за пикиране трябва да е влажна, но не прекомерно. Температурата и трябва да е поне 17 градуса по Целзий. Направете дупка за разсада. Поставете растението. Налейте вода със стайна температура в дупката, в която са корените, не наоколо. Внимателно уплътнете около стъблото с още пръст. За около седмица, забравете за поливане. Необходима е само изобилна светлина.

Ето, вече имате насоки, как да процедирате в посока отглеждане на първите домати собствен производство. Разбира се, съветите са общи Колкото специалиста питате, толкова различни вариации ще чуете. Едно е сигурно обаче, следвайте основните насоки, въоръжете се с оранжерия и търпение и резултатите няма да закъснеят.
Ако не знаете каква оранжерия Ви е необходима, можем да помогнем в избора – хоби оранжерии, Кин оранжерии, индустриални оранжерии – задължително високо качество и ноу хау. Можете да видите нашите оранжерии и наживо, на тези места.Звънни