Блог

Силоз за съхранение на зърно от 1955г. днес е уютна къща за двама с площ 31 кв.м.

27 октомври, 2016 | Сподели: |

Едва ли силоз за съхранение на зърно е това, което хората си представят, когато потънат в мечти за уютен дом. Архитектите – визионери, забили поглед в бъдещето, с крака в миналото и умове-вселени обаче, създават все по-уникални творения и никак не се свенят да измагьосват жизнени пространства на какви ли не места. Е, това е едно от тях.

Държавата е САЩ, градът – Финикс и по-точно – историческите му централни части. Стоманен зърнен силоз от 1955г. бил обявен за продажба от собственика си фермер. Вместо това обаче, получил ново начало – и то какво – бил купен, натоварен на пикап и доставен във Финикс, а после – трансформиран в къща. За целият процес виновник е архитект Christoph Kaiser. Създал в структура със съвсем различно предназначение, къща, удобна и комфортна – за себе си и съпругата си. Създал адаптирана, малка, пасивна къща.

silohouse1

Как се случило чудото? Получил частите на силоза, Christoph Kaiser ги променял, колкото е нужно, в процеса на сглобяване. Добавил врата и прозорци, както и 20 метрова изолация между стените на силоза и интериора на къщата. Външната стоманена обвивка, боядисал в бяло – за да отразява слънцето и да се впише по-добре в местната архитектура. Южната вътрешна страна на силоза архитектът облича в двуетажен полумесец от орех и черна стомана. Всички мебели в къщата специално изработил сам. Спирално стълбище води от долното ново с кухня, кът за хранене и мека мебел, до уютната спалня горе. Тя пък е обляна в светлина, благодарение на капандурата в тавана, която подпомага естественото охлаждане. Къщата разполага и с подземни въздухопроводи, които смекчават шума от климатичната система и също допринасят за пасивната къща. Плъзваш стъклената врата на силоза къща – и си навън. А там – градинска мебел и зеленина.

silohouse

Приветстваме трансформацията на съществуващи постройки, обновлението на къщи с история, както и създаването на нови, които да създадат своя собствена. Има нещо особено в това, да изградиш нов дом за някой – място, което ще обитава с близките си. Къщите са мястото, към което винаги се връщаме – след забързан ден, сладка почивка, бързо пазаруване или твърде недостатъчна отпуска. Къщата е дом. Създайте я с нас – нискоенергийна, сглобяема, дървена къща с практически неограничен дизайн – RichHouse.

Снимки и източник: christophkaiser.comЗвънни