Блог

Най-невероятният СПА комплекс отличен с многобройни награди: Therme Vals

8 ноември, 2016 | Сподели: |

Казват, че планинските върхове са мястото, където човек е в най-пълно единение с безкрая. Обширните гледки, в синьо, зелено, бяло, криволичещите пътища, извивките на склоновете, начупените сурови скали, пасищата носят особено усещане на изтормозените, преситени сетива на градските хора. Тук спокойствието е в най-чистия си вид. Такава планинска утопия представляват Алпите. Тук, в швейцарската им част, в най-големия кантон – Граубюнден, в долината Vals, се гуши едноименното село Валс с население днес около 1000 човека.

Археологически открития говорят, че тук живот е имало и през Бронзовата епоха. Първите писмени сведения за това населено място са от 12 век, като за име на селището е посочено „Valle“. 1290 г. тук имало много малко ферми и стада овце. Има обаче и една особеност – тук е единственият термален извор в целия кантон, познат като Therme Vals. Той е източник на минерална вода, популярна в Швейцария, но и на особен вид гранит – Valserstein, който блести, поради високото си съдържание на минерали.

spa2

Местният архитект Peter Zumthor (Петер Зумтор) създал именно във Валс своя СПА комплекс, с разпознаваемото вече име Therme Vals, през 1996 г.

Предисторията: През 1960 г. немският строителен предприемач Карл Курт Ворлоп избрал точно Валс за своя нов проект – хотели с над 1000 легла. Решението му било продиктувано от природната красота на мястото, както и от термалния извор. След време обаче, той фалирал. Общината купила групата от 5 хотела на Ворлоп през 1983г. Взето било решение да се изгради център за хидротерапия, при източника на минерална вода, близо до хотелите.

За архитект на желания СПА център бил избран Peter Zumthor. Сградата била издигната между 1993 и 1996 година. Тя прилича на издялана от камък структура, което спомага за много доброто и сливане с пейзажа. Това е застъпено и от особения и покрив в стъкло и истинска, зелена трева, които гледана отгоре и придава вид на археологическа находка от минали времена. Частично е вкопана в хълма, на който се издига и е облечена с плочи дялан местен кварцит, дълги по 1 метър всяка. Ширината е в три различни дължини, които събрани заедно дават 15 см. Това позволило облицовката да изглежда напълно разнообразна, но и да се изпълни лесно и безпроблемно. Сградата включва 15 единици, прилични на кубчета с височина 5 метра и бетонни покриви, подпрени на пилони. Благодарение на това архитектурно решение, цялата постройка прилича на огромен пъзел.

spa1

Therme Vals се превъръща в иконична за съвременната архитектура. СПА центърът е единствен по рода си. Пресъздава речен меандър. Различните басейни се застъпват, за да пресъздадат плаващ интериор. Помещенията напомнят пещера, а пъргавата игра на светлини и сенките придава още по-голяма истинност на СПА-реката, затворила термален извор. сравняват творението на Zumthor със скална катедрала. Реката се излива и във външните пространства. Тук човек чувства наистина непосилната лекота на битието и своята преходност – заобиколен от могъщи планински върхове, потопен в топлите термални води. Therme Vals е шедьовър от 60,000 плочи кварцит.

СПА центърът е носител на „нобеловата награда за архитектура“ – световната награда Прицкер, присъждана от фондация Хаят. Получават я архитекти с не просто талант, но и отговорност и широк кръгозор, които имат безспорен принос за изграждане на естетическа среда чрез изкуството на архитектурата. Призът носи името на основателите си – семейство Прицкер. Лауреатите на наградата получават 100 хиляди долара, почетна грамота и бронзов медальон с надпис на латински, който гласи firmitas, utilitas, venustas или устойчивост, утилитарност, наслада. Вдъхновител на последният, е древноримският архитект Витрувий.

spa3

2012 г. общината продала хотелите и вече изградения СПА център на предприемача Ремо Щофел.

Ако сте любител на СПА глезотиите, няма нужда до ходите до някой хотел, още повече в Швейцария, за да си ги осигурите. Изберете си някоя от нашите сауни или пък иновативно покритие за басейн. Защо да не инвестирате в здраве и плувни наслади?Звънни