Блог

Телюрайд, Колорадо, САЩ: Къщата с мостовете

29 март, 2016 | Сподели: |

Точно когато си мислим, че вече няма какво да ни изненада във фамилните постройки, ето че се появява нова, изненадваща, планинска къща, изградена с естествени материали – дърво и камък. Bridge house – Къщата с Мостовете се намира в Телюрайд, Колорадо. Дело е на архитект Томи Хайн (Tommy Hein) – визионер, който не вярва в „стиловете“ в архитектурата. За него водещи при всеки проект са запознаване с характерните черти на терена и околностите и почит към историята. Идеята се ражда сама от тях. Преди да се роди планинската Къща с мостовете, Хайн опознал мястото, живеейки там. Парцелът бил дълъг и тесен, а през средата му минавал планински поток. Веднага се родила идеята не да се пречи на природата, а къщата да се опише и впише в нея, чрез мостове от стомана и дърво, които да свържат постройки, които да се изградят от двете страни на потока.

bridge-house-tommy-hein1 (1)

С почит към природата, Хайн използва четири основни материала за да изгради планинската къща с мостове – дърво, камък, стомана и стъкло. Смята, че хората излишно усложняват домовете си с много материали. Сочи употребата на по-малко и основно естествени такива – дърво, камък, като решаващи за къща, носеща чувство на спокойствие и уют.
Стоманата в проекта освен здравина, осигурява и връзка на планинския дом с минното минало на района. Тя е в камината, някои от стените, парапети, врати.
Общите жилищни пространства на планинската постройка с мостовете, са залети с природа отвсякъде – прозорците са от пода до тавана. Изключение правят спалните, разположени в каменните кули. Тук архитектът е наблегнал на уединението.

bridge-house-tommy-hein-bedroom

Планинската вила има и вътрешен мост, преминаващ над дневната зона и свързващ покоите за почивка на семейството. Вътрешният мост е свързан с долното ниво на дома със стълбище, построено така, че да създава усещането за изкачване по дърво. Материалите от които е изградено са отново стомана и дърво.
Собственикът на планинската вила, Vineet Bhatia, споделя, че това е вторият му имот след къща в Хюстън и никога не си е представял, че вторият му дом, ще включва мост. Сега обаче, от височината на постройката, той и семейството имат усещането, че са част от природата, високо сред дърветата.

bridge-house-tommy-hein-chair

Запленени от връзката на човека с природата, създаваме своите къщи, вили, хижи, (сауни, оранжерии). Материалите, изработката, труда и знанията, които влагаме, целят създаване на идеалната нискоенергийна къща – Алпийска, Олигарх, Възрожденска, Къща на бъдещето, или защо пък не, Къща с мост.

Източник: www.homedit.com



Call Now ButtonЗвънни