Блог

Морковът – факти и полезности

27 април, 2016 | Сподели: |

Морковът е любим не само на зайците, но и на нас, хората. Полезностите му за нашето здраве не са една и две. Зеленчукът освен с атрактивен и привлекателен външен вид, издържан в оранжево и допълнен със зелено в общия случай, блести и със свеж вкус. Дали консумиран в прясно състояние или пък след топлинна обработка или на туршия, морковът е прекрасно допълнение към всяко ястие или салата.

Историята му датира цели пет хилядолетия назад. За негова родина се сочат централните части на Азия. Интересното обаче, е че морковите по това време преливали в какви ли не други цветове – през бяло и жълто, до розово, лилаво, зелено и черно, но оранжеви моркови – нямало. Бил познат и хапван от египтяни, елини, римляни. Последните, го смятали за афродизиак. В крак с нравите по времето на Император Калигула, морковите били съществена част от пиршествата, организирани в дворците. Зеленчукът добил своя портокалов цвят, с който е известен днес по цял свят, чак през 16 век, в ръцете на сръчни холандски градинари. Когато откриват, че морковът е богат на Витамин А, интересът към зеленчукът се увеличава и се промотира консумацията му. Правят го съществена част от менюто на летците. Морковите са изходен продукт за производство на бонбони, конфитюри, сладкиши по време на втората световна война. Апропо, тортата от моркови изживява българския си разцвет чак сега. Много популярни са и соковете от моркови. Разбира се, консервираните сокове не притежават полезностите на истинския, прясно изцеден сок.

carrot-colour-mix

Всички знаем, че морковите са полезни за зрението. Защо обаче и какво друго има в тях? 100 грама от любимият оранжев зеленчук съдържат 41 ккал. Захарите са почти 5 грама, а мазнините – 0,2. Общо въглехидратите са 10 грама, а белтъчините – почти един грам. Калият е 320 мг, а натрият – 69. Морковите съдържат калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, мед, йод, както и витамини С, PP, B1, B2.
Морковът е зеленчукът, най-богат на провитамин А. Именно той допринася за по-добро зрение. Въпросният бета каротин е в количество до 17 мг на 100 грама. Усвоява се най-пълноценно в комбинация с лимонов сок или растително масло. Чаша сок от моркови на ден действа и антиоксидантно, и разкрасително – подобрява състоянието на кожата, ноктите, косата. B- витамините работят за по-добри концентрация и памет, а калият нормализира кръвното.

Вкусотията, любима на Бъгс Бъни е и извънредно диетична. Нищо чудно, че популярният анимационен герой е в толкова добра форма. Благотворно е действието и върху нервната и храносмилателната система.

Моркови може да си отгледате в оранжерия, дори през декември месец. Домашната оранжерия е полезно съоръжение, което позволява да отгледате своята храна със собствени ръце и сили. Какво по-добро от това, да знаете, какво консумирате? В тази мисия верен помощник е оранжерията – направи си сам оранжерия, хоби оранжерия, индустриална оранжерия, системи за капково напояване, летни оранжерии – ако не знаете кое Ви е необходимо – обадете се, ще помогнем.Звънни