Блог

The Ex of In House – необичайна къща, извън от рамките, дело на гениалните Steven Holl Architects

2 ноември, 2016 | Сподели: |

Представяме Ви един необичаен проект – The Ex of In House. Дело е на архитектите от Steven Holl Architects. Площта му е 85 кв.м., а формата му много далеч от стандартното.
b2-2
Къщата се намира в Rhinebeck, Ню Йорк, САЩ. Според създателите си, тя е живо въплъщение на езика на пространството, насочен към вътрешната пространствена енергия, строго свързана с екологията на мястото, на което е разположена. Заучи странно и високопарно, но означава едно – тази къща обединява вътре и вън и е извън общоприетите стандарти. Тя щедро демонстрира обеми и идеи, които са много далеч от конвенционалната архитектура.

Тя е живото въплъщение и израз на изследванията и проучванията на проекта „Вътре“ („IN“) на Steven Holl Architects. Въпросният проект, имал 7 опорни точки:
1. Да изучи архитектурата, освободена от обективност
2. Изучаване на „вътре“ от корените на архитектурата
3. „Вътре“ всяко пространство е сакрално
4. Архитектурата на „вътре“ доминира пространството чрез пространство
5. Истинското, съществено „вътре“ е стихийна сила на чувствена красота
6. „Вътре“ е безсмислено, но ще се използва в бъдещето; целта открива „вътре“
7. Съдържащото не е съдържаемо

Колкото и странно да звучат тези принципи, истината е, че работят и са дело на блестящи умове. Steven Holl Architects са отговорни за огромни проекти с още по-огромно значение, буквално по целия свят. Тяхно дело са много сгради, къщи, библиотеки, институти, училища, обществени центрове; проектират дори параклиси, включително в Тайван; музеи – в Индия, САЩ, Тайван, Китай, Франция, Дания, Норвегия, Австрия… Носители са на многобройни награди в областта на архитектурния дизайн.

Ex of In House се издига на площ от 28 акра залесени оголени скали. Мястото се нарича „T2 reserve“ и е поле за експериментални топологични озеленявания. Мястото е определено да бъде допълнено с пет различни крайградски къщи.

16-042-004a

Ex of In House е къща, алтернатива на стандартните крайградски къщи, които разрастват градовете. Тук самата къща е вид компресия, пълна с вътрешни кухини.

Геометрията на къщата е оформена от сферични пространства, пресичащи се с трапецоиди, замислени като катализатор на обемно вътрешно пространство. Геометрията на сферичните пресечни точки започва да се усеща още от верандата – кълбо от дърво, издълбано от обема на дома, приветстващо посетителите.

Спалните в къщата са точно нула на брой, но въпреки това тук могат да нощуват пет човека. Центъра е основен обем, съдържащ кухнята, отворен към второто ниво. Отоплението е геотермално. Електричеството – осигурява слънцето. Фотоволтаичните клетки са свързани с батерия, която съхранява енергията и позволява на къщата да е енергийно независима. Всички осветителни тела в дома са изработени с 3D принтер от биопластмаса, на базата на царевично нишесте. Стъклото и дървото в къщата са от местни производители. Прозорците и вратите са от махагон, както и стълбището. Стените пък са облечени с бреза. Гипсокартон не е използван. Сферичното пространство е постигнато чрез употребата на тънки, извити дървени листове.

Къщата е в духа и стила на Arte Povera – или т.нар. „бедняшко“ изкуство. Заражда се между 1960 и 1970 в Италия и носи връщане към простите материали, смисъл и обеми.Звънни