Блог

Дългата къща от далечно Сидни

27 април, 2016 | Сподели: |

Двойка пенсионирани учители искали слънцето да присъства максимално в дома им. Наели Adriano Pupilli Architects и чудото станало. Родила се дългата къща. Разположена е в тясно, издължено пространство, сред редица подобни домове в Петерсхам, Инър Уест, Сидни (Petersham, Inner West).

Постройката, макар и с необичайна форма, е функционална, красива и максимално осветена. Съобразена е изцяло с нуждите на своите собственици и техните предпочитания. Стилът на къщата е подчинен на любовта на стопаните към пътуването, театъра, котките и малката китна градина, разположена в двора. Е, няма оранжерия, но любимото дърво джакаранда (jakaranda) е там.

APA_petersham

За разумна сума долната задна част на къщата е преустроена в красиво и светло, и осветено пространство с премислена естествена вентилация. Помещенията са подходящи и удобни за обитание през всеки сезон. Слънцето протяга топли ръце дълбоко в кухнята и всекидневната. Зимната светлина също по разумен начин е вмъкната в помещенията. На изток къщата лесно и незабележимо буквално се отваря към верандата с просто преместване на стъклените врати. И ето – градината вече е част от интериора.

long-house1

Мека мебел в меки пастелни тонове, дърво в подовете, обзавеждането и различни части от интериора плавно издърпват природата навътре. Между отделните помещения в дългата къща преходите са стъклени прозорци – стени, които улесняват достигането на светлината навсякъде. След задния двор с любимото дърво, следва преддверието. Оттам – право в хола. После – санитарно помещение и малък вътрешен двор. След тях е разположена кухнята. Кухнята е голяма, удобна и функционална. Мястото за хранене включва дълъг плот следващ прозореца срещу нея. Пералня и малък склад са хитро замаскирани като гардероб. Банята пък, е напълно функционална, освен красива. Наред е дневна зона с трапезария и спалня за гости. Те стигат до предната веранда на тази необичайна дълга, красива къща.

Къщата е в мечтите на всеки човек, независимо с или без деца, но позадържал се твърде дълго в града. Не си мислете, че тя е нещо непостижимо, струващо много пари и усилия. С правилните хора стъпките към нея са повече от лесни и достъпни.

Източник и снимки: www.adrianopupilli.com.auЗвънни