Блог

Необичайната вила – мида от Алмати, Казахстан

14 юни, 2016 | Сподели: |

Обеми и пространства, скътани в мида, захапала басейн. Зад – гърба и – планина и гора. Това е първата ми асоциация, при вида на тази необичайна вила от Алмати, Казахстан.

Постройката е дело на Lenz Architects. Създадена е с мисъл за сигурно убежище, но сред природата. Определено целта е постигната. Металният скелет на дома е изпълнен с прозорци. Това осигурява неспирен поток светлина към вътрешните пространства, въпреки гъстите околни гори и преливащи във височина склонове.

Цялата фасада на вилата – мида е изградена от динамични алуминиеви панели, които с помощта на електронен механизъм могат да се затворят и да я изолират напълно от околностите. Така освен безопасност, се получава и пълна звукоизолираност на вътрешността. Алуминиевите панели, които се грижат за сигурността, са обработени със специално покритие, което допринася и за високи термоизолационни качества на преградата.

The-unusual-house---acorn-from-Almaty,-Kazakhstan2

Първото ниво на вилата – мида се простира на цели 400 кв. м., а второто – на още 200. Общо РЗП на вилата – 600 кв.м. Цялото това пространство е запълнено не с безброй стаи, а със стандартните кухня, баня, спалня и стая за почивка. Спиралната стълба води до второто ниво, където е разположена спалнята за гости. Преградните стени са умело позиционирани. Светлината спокойно намира пътя си през тази необичайна мида и необезпокоявано изучава и най-тайните кътчета на кухнята и трапезарията и. Освен, разбира се, ако стопаните не са решили, да затворят черупката на вилата и да се изолират от околностите. Решат ли да се слеят пак с природата и живота навън, то следва просто да задействат механизма. Въпреки внушителните си размери, цялото пространство е оформено като стандартен имот със стандартни помещения. Това умно решение води до необятни помещения, поражда усещане за безкраен обем и пространство, за свобода и безметежност.

The-unusual-house---acorn-from-Almaty,-Kazakhstan1

За къде би била вила – мида без басейн? Този е разположен точно пред стъклената и фасада. Повърхността му е тип водно огледало. Размерите му – съответстващи на размерите на вилата. Не липсва и ЛЕД осветление и шезлонги, на които човек да усети непосилната лекота на битието.

Освен алуминиевите си стражи, от любопитни очи и слънчеви лъчи вилата пазят и завеси, разположени по продължението на цялата стъклена фасада.

Мида сред гората. Невъзможно! Биха казали много. Защо не? Питаме ние. Резервирайте своята щура вила, къща, постройка днес.
Снимки и източник: www.lenzarchitects.kzЗвънни