Блог

Нестандартно решение за традиционна алпийска хижа – шале

23 февруари, 2016 | Сподели: |

Зима е. Време за ски, камина, червено вино… След малката хижа – бунгало, скътана из природата и пригодена за релаксиращи уикенд – бягства, да разгледаме голямата и сестра – алпийската хижа. У нас постройките от този тип не са много, обикновено са високопланински, с поочукани от времето и многобройните гости бази. Предлагат щедра природа и традиционен уют в по-спартанска обстановка. Подходящ избор са за хора, които желаят да предлагат или търсят традиционен туризъм сред закътани красиви кътчета, с акцент върху природата. Все по-голяма популярност обаче набират алпийските къщи с облик на хижа, – но по-скромни размери, достатъчни за удобния живот и отдих на семейството.

Christian-Mueller-VillaVella2-1020x610
Christian-Mueller-VillaVella3-1020x610

Традиционната алпийска хижа – вила е известна по света като „chalet“. Обикновено тя е семеен хотел и (или) дом. Често е базата – убежище, в което любителите на зимни спортове се завръщат да хапнат и да си починат след безкраен ден приключения на пистите. Намира се в планински, респективно ски курорт и предлага гостоприемство и типична за мястото обстановка.

Днес ще разгледаме една прекрасна алпийска хижа – шале, разположена в швейцарските Алпи и трансформацията и в два функционални апартамента, дело на датския архитект Кристиан Мюлер (Christian Müller).

Casa Sur Ual е на цели 350 години и се намира в село Вела (Vella) в родината на най-известната и единствена лилава крава, точните часовници, най-нежните шоколади и фондюто. Част е от идиличен пейзаж подобни постройки с насмолени заострени покриви, скътани в пазвите на огромните Алпи.

Christian-Mueller-VillaVella4-1020x610
Christian-Mueller-VillaVella6-1020x610

За да запази облика на сградата, Мюлер решава да съсредоточи усилията си върху интериора на дома. Обновява удобствата и разделя вътрешността на дома според изискванията на собствениците – две семейства. Всъщност, алпийската хижа е разделена на три, като така всеки собственик получава 2/3 дом на цената на половин такъв. Оформени са две отделни жилищни пространства които при нужда лесно могат да бъдат обединени и трета част, която е за общо ползване. Тя е изцяло облечена в светла дървесина и камък. Включва детските спални, сауна и склад. Мебелите са от естествени материали и носят местните топлина, традиция и уют.
Когато собствениците отсъстват, алпийската хижа се отдава под наем. Желаещи не липсват – налице са всички съвременни удобства, поднесени в тон с местните очарование и облик, съхранен през годините.

Алпийската хижа е красива, уютна, създадена от естествени материали и се вписва максимално в природата. Не въздишайте тъжно, можете да си я позволите – в модерния и семеен вариант алпийска къща – същият облик и уют, но размери и удобства съобразени с Вашите нужди. Дали търсите алпийска хижа, къща, вила, шале – решението е едно и ще го намерите при нас – алпийски къщи за всеки вкуссъс задължителни естествени материали, традиционен почерк в архитектурата, високо качество.

Източник: www.inhabitat.comЗвънни