Блог

Видове покрития за оранжерия

11 април, 2016 | Сподели: |

Оранжерията е незаменим помощник в градината. Благодарение на нея, сръчните градинари се радват на свежи плодове и зеленчуци по необичайно за тях време. Тя дава възможност за извънсезонно и по-ефективно отглеждане и на цветя и гъби.
Големите земеделски производители пък, избират оранжерията, за да могат да увеличат добивите си и да имат по-дълъг цикъл на отглеждане на различните реколти.

Основните видове оранжерии са тунелна и блокова. От значение е системата за вентилация на оранжерията, наред с разположението и ориентацията и, климата, видовете, които ще се отглеждат. С оглед достъпът на достатъчно светлина и задържането на акумулираната топлина вътре в съоръжението, толкова важно, колкото конструкцията, е и покритието на оранжерията.

В миналото, парниците са били основно от стъкло, в последствие и найлон. Реално, най-дълготрайният материал е стъклото. То обаче, трябва да е поне 4 мм дебело, чупливо е, но пък максимално пуска светлината, отразява и се почиства лесно. Оранжериите, които са със стъклен похлупак, са известни под името „холандски“ и са много подходящи за отглеждане на цветя и зеленчуци. Те защитават много добре поверените им растения, от капризите на времето.
Подобреното, по-здраво и устойчиво стъкло – фибростъклото също се използва за покритие на оранжерии. Дългият му живот се гарантира от висококачествените продукти, които да с по-висока цена. Тя обаче, не е по джоба на всеки кандидат-градинар или професионалист.

Плексигласът, познат и като акрил, е много добър заместител на стъклото. Той е здрав, устойчив материал, който много добре пропуска светлината. Освен другите си предимства, той е и лек, иновативен и с дълъг живот. Цената му обаче, сравнена с тази на другите материали за покритие на оранжерии, е значително по-висока.

Полиетиленът също широко се използва в покритието на оранжерии. Той обаче е най-нетраен и изисква честа подмяна. При полагането на няколко слоя от него обаче, изолира много добре топлината, благодарение на въздушната възглавница, която се получава между слоевете.

Поликарбонатът е вид пластмаса синтетичен полимер и също е друго много разпространено покритие за оранжерийни конструкции. Предлага се във вид на няколкослойни плоскости, чиито отделни слоеве са свързани с ребра – колкото повече слоеве, толкова повече устойчивост. Обичайната дебелина е като минималната за стъкленото покритие – 4мм, но с оглед по-висока ефективност се препоръчва дебелина поне от 8 мм. Светлопропускливостта е изключително висока, но с оглед пожълтяване на плоскостите е необходимо да са с UV покритие. Освен здраво и стабилно, това покритие е и гъвкаво и лесно за почистване. Оттук следва и високата му устойчивост на различни влияния – вятър, топлина, натоварване. Поликарбонатът е с дълготрайност 10 до 15 години, което прави първоначалната по-висока инвестиция, рентабилна във времето.

Правилното покритие + правилната конструкция, разположение и съобразяване с нуждите ни, гарантират перфектната оранжерия. Доверете се на специалистите, които най-добре могат да Ви ориентират, кой е най-удачният избор за Вас.Звънни