Блог

Неподозираните предимства на домата

13 април, 2016 | Сподели: |

Доматът е прекрасна, свежа вкусотия, заела достойното си място в нашата кухня. Той е целогодишен гост на трапезата ни и под различна форма присъства в рецептурника на българските домакинства и ресторанти. Дългите периоди на производство на домата, дори и при неблагоприятен климат, дължим на оранжерията.

Знаете ли обаче, че доматът има и други предимства?

100 грама от вкусния червен зеленчук, съдържат едва 17 калории. Мазнините пък, са едва 0,2 грама. Въглехидратите – 3,9 грама. Доматът съдържа и витамин А, витамин С, магнезий, калций и желязо. Калият пък, е 237 милиграма. А той, както знаем, е изключително полезен за сърцето и затова е известен като „минералът на сърцето“. Спомага регулирането на водния баланс в организма като спомага правилната работа на бъбреците. Калият е изключително полезен и за изчистване на организма и повлияване на алергии. Доставя кислород до мозъка и така спомага добрата ясна мисъл. Врагове на калия са захарта, кафето и диуретиците.

Имате високо кръвно? Хапвайте домати. Купете си оранжерия, разполагайте я някъде на удобно място и започвайте занимания с домати. Оранжерията ще Ви даде дълъг цикъл на производство. Ще работите навън, на открито = физическа активност, на чист въздух, още по-добре за сърцето.

Антиоксидантите също са част от богатия полезен състав на домата. За да активирате мастноразтворимият ликопен, овкусете зеленчука с мазнина, за предпочитане зехтин.

Bloody-Mary

Благодарение на съдържащите се в домата гореизброени благини, той е изключително подходящ за различни козметични процедури. Маска с домат избелва и омекотява. Режете, слагате червените резени на лицето, оставят да постои, измивате. Готово! Сияйна кожа за нула време. Зеленчукът е благотворен и за косата Ви – маска с пюре помага да си възвърнете естествените нюанси, освен да подхраните и да премахнете излишният хлор, който изсушава косата.

Пиенето на доматен сок пък, спомага чистенето на шлаките и различните токсини и свободни радикали от тялото.

чуден лек за махмурлук пък, е коктейл Блъди Мери, чиято основна част е доматения сок. Слагате и водка, сос табаско, черен пипер и сол и воала! Главоболието е далечен спомен, а благодарение на витамините, тялото започва да чисти алкохола.

Имате медни съдове, които са позагубили блясъка си? Изтъркайте ги с доматен сос. Ще светнат като нови. Медният оксид изчезва бързо под влияние киселината и солта на домата.

Нещо любопитно е, че ваната с доматен сос помага да премахнете миризмата на скункс от себе си или домашния си любимец. За щастие, по нашите географски ширини вонливите, но красиви животинки не виреят.

Последно, да припомним един факт: През XVII век, жителите на Великобритания, вярвали, че доматът е отровен. Днес, разбира се, тези вярвания, обвързани с червения зеленчук, са далеч в миналото.

Ако сте се убедили в полезността на домата и сте решили, да наблегнете на полезния зеленчук, то убедете се, че производството му е чисто. Това би осигурило максимална полза от червения зеленчук. Отгледайте си го сами, в собствена оранжерия – хоби оранжерия, направи си сам оранжерия или стандартна такава, или пък го закупете от роден производител, с доказани традиции и индустриални оранжерии.
Трябва Ви съвет и допълнителна консултация? Няма проблем. Тук сме за Вас.Звънни