Блог

Как да съхраним историята? Възстановяване на 130-годишна сграда в Мейн, САЩ

20 октомври, 2016 | Сподели: |

Портланд, Мейн, САЩ е родното място на Стивън Кинг. Тук снага издига една не-страшна, но много красива червена 130-годишна сграда. С времето – както се случва с всичко – започнала да запада и да се руши. Избухнал във вътрешността и пожар пък, изложил сградата и на огън. После – пожарникарите добавили вода. Ето ти сграда в окаяно състояние.

За да запазят облика на улицата, професионалистите от Present Architecture решили да обновят интериора и екстериора на сградата – или с други думи казано – да я обновят изцяло. Вътрешността на постройката, трябвало да бъде изградена изцяло отново. Планирали наново вътрешните пространства – така, че да са максимално отворени, а не преградени от стени и врати. Търсели жилище с т.нар. отворен план – обединени помещения и търговска площ, която да не е изпълнена с носещи колони, които биха насекли пространството.

660-congress-street-present-architecture-11

В избора на облик на апартаментите, архитектите се облегнали на историческата фасада и оригинални извивки на сградата с отличителна форма. Отвън, тя е облечена с тухли в ярък червен цвят, който чудесно контрастира с готическата кула на църквата, издигаща се на последваща улица. Силуета на мансардния покрив е много отличителен, както и красивите, извити стени. На третия, най-горен етаж, обема на покрива е разкрит с разкошни покривни капандури, които пускат светлината във вътрешността на сградата.

2016robertdeitchler09_presentarchitecture_660congressstreet_0429_5254-edit-web

Все пак, пожарът не бил унищожил абсолютно всичко в постройката. На места, били пощадени фрагменти история – извит портал, камина, тухли. Днес достъп до сградата осигурява ново черно стоманено стълбище със здрави дъбови стъпала. Изработено е от местен майстор. Стоманените елементи по стълбището прокарват тънка индустриална линия през целия имот. При преустройството са вложени качествени материали, съобразени с цялата концепция.

Сградата отвън червена, отвътре е потънала в бяло. Част от кухненските шкафове и подовете са потънали в дърво. Пространствата са отворени и просторни. Мебелите – изчистени, малко на брой, но функционални.

Този проект е доказателство, че ентусиасти, готови да запазят оригиналния облик на градовете, спомагайки така за запазване на тяхната история – не липсват. С добри идеи, желание и отлични матирали всяко преобразяване е възможно. Твърдо вярваме в това. Занимаваме се с проектиране, строителство, монтаж, цялостни решения за Вашите сграда, дом, офис. Доверителите ни са многобройни – и днес обитават уютни пространства, изградени спрямо собствените им изисквания. Ниско енергийни дървени сглобяеми къщи или строителни материали и специалисти – открийте при нас.

Източник и снимки: presentarchitecture.comЗвънни