Блог

Какво трябва да знаем за оранжерията

7 април, 2016 | Сподели: |

Оранжерията е идеално решение за осигуряване на свежи плодове и зеленчуци целогодишно. Освен поле за изява на любители-градинари, тя е и средство за препитание на много производители, занимаващи се с растениевъдство. Съоръжението е и инвестиция, затова и изборът е много важен. Конструкцията и мястото, където ще бъде разположена, трябва добре да се подберат. Дали да вложим повече средства за по-качествена оранжерия, или пък да изберем по-евтин вариант, който обаче, ако сме производител, ще покрие по-голяма площ, е въпрос на приоритети и избор.

Целта на оранжерията е да поглъща максимално слънце и да губи минимум топлина. Размерът и е изцяло според нуждите на закупуващият оранжерията човек – любител, опитен градинар, цветар, гъбар или пък голяма фирма – производител на плодове, зеленчуци или друго с нужда от огромно индустриално съоръжение.

Значение за вида на оранжерията, която ще изберем, има и местния климат, съответно температури, влажност, валежи, скорост на вятъра, брой слънчеви дни. Релевантен е и вида на почвата и културата, която ще отглеждаме.

Много хора изграждат оранжерии с подръчни средства, които обаче, логично, не могат да се сравняват с конструкциите на професионално ниво.

Често използваният материал за оранжерийни рамки – стоманата, трябва да се обработи допълнително с оглед дългия му живот и издръжливост. Като цяло, специалистите казват, че поцинкованата стомана е най-добрият избор.
Често рамките на оранжериите се изработват от алуминий, които за разлика от стоманата е доста по-лек, с по-лесен монтаж и по-ниска цена.
В миналото за същите цели се е използвало и дървото, което обаче днес губи своята популярност поради високата поддръжка която изисква и по-ниската му устойчивост.

Основните материали за покритие са разнообразни. Те имат своето значение за степента на ефективност на оранжерията. От тях зависи максималното запазване на топлина и пропускане на светлина във вътрешността на съоръжението. Различни са – традиционното стъкло, фибростъкло, поликарбонат, плексиглас.

Оранжерията трябва да е добре подбрана, здрава, устойчива. Съвет при подбора и могат да Ви дадат специалистите в бранша. Добре е да се доверите на такива, за да не изберете оптималния за нуждите си вариант.



Call Now ButtonЗвънни