Блог

Дърво и пара – шестте най-добри сауни в света

12 януари, 2016 | Сподели: |

От дизайнерска гледна точка концепцията на сауната е много проста: камък, пейки и четири дървени стени. Но независимо от тази привидна простота, дизайнерът може да превърне сауната в нещо съвършено невероятно.
Ето шестте най-прекрасни сауни в света.

Сауна «Пещерата» (Grotto), Канада

Фотографии: Partisans

sauni2
sauni3

Нека да започнем със сауната „Пещерата“, разположена на брега на живописно канадско езеро. Нейният малко груб външен облик ефектно контрастира с плавните линии на интериора. Впечатлението се подсилва от закръглената форма на прозорците, единият от които е на тавана, а другият с изглед към езерото. Проектирана от канадското студио Partisans, тази сауна е прецизно планирана така, че минимално да се откроява на фона на обкръжаващата я среда – но това не й пречи да бъде забележителна.

Сауна „Ивиците“ (The Bands), Норвегия

Фотографии: SCS

sauni4
sauni5

Ето още една сауна на брега на езеро, но изглеждаща по съвсем различен начин. Сауната „Ивиците“ създадена от норвежкия колектив Scarcity and Creativity Studio сякаш се изкачва по брега на суровото норвежко море, сливайки се в едно цяло с околния пейзаж.

Единична сауна, Германия

Тази единична сауна е резултат от опита на немската дизайнерска група Modulorbeat да преосмисли облика на шахтите в мините на областта Рур: сауната – кула е построена от стари бетонни модули, изграждали шахтата, поставени един върху друг, отдавайки дължимото на индустиалното минало на региона. В долния модул е изграден басейн, в средния – миниатюрна сауна, отгоре е зоната за релакс на открито за един човек.
Фотографии: © Modulorbeat

sauni6

sauni7

Сауна Agora, Норвегия

Тази сауна официално се смята за най-голямата в света, но това не е единствената причина да бъде включена в този списък. Проектирана като амфитеатър, способна едновременно да побере сто човека, сауната Agora съвместява необикновен дизайн, вдъхновен от саамските стойки за веeне на риба, с изгодно разположение на живописно езеро в норвежка Арктика. Искате ли да я видите? По-добре побързайте – тя е създадена в рамките на подвижния културен проект SALT и тази есен ще се закрие и ще се премести на ново място.

sauni8
Фотография: © Martin Losvik
sauni9
Фотография: © Gunnar Holmstad

Сауна-гондола, Юляс, Финландия

Финският език е въвел в международната лексика думата „сауна“, тъй че финландците разбират това онова от проектирането и строителството на сауни. Тази сауна – гондола в високопланинския курорт Юляс в северна част на Финландия е едно от техните най-необикновени творения, предлагащо на своите посетители най-добрата от възможните гледки към безкрайните лапландски простори. Само, че помислете си добре, преди да излезете на свеж въздух да се охладите.

sauni10
sauni11

Подводна сауна Bastubad, Швеция

От тази сауна също е по-сложно от обикновено да се излезе навън – единствената в света подводна сауна Bastubad е проектирана от Даниел Карлсон (Daniel Carlsson) и е построена в комплекса Ästad Vingård в южната част на Швеция.
sauni12
Източник: www.worldbuild365.comЗвънни