Блог

Историческо ябълково червено училище от 1902г. днес е удобна къща

15 август, 2016 | Сподели: |

Малко училище в отличителен ябълково червен цвят е изградено през 1902 година в Спокан, Вашингтон, САЩ. Приютява много жадни за знания деца през годините, до 1968 г., когато затваря врати. Става популярна местна забележителност. Известно е на местните като Occident („Западното“ училище) School.

Преди две години училището преминава през основен ремонт. Подновени са дори основите му, както и прозорците, подовете, изолацията, покрива… Разбира се, боядисано е отново в прекрасно, отличително ябълково червено – искрящ, красив, свеж цвят, финален щрих към изцяло подновената сграда.

Квадратурата на постройката е 93 кв.м. Парцелът, на който е разположена, е с размер от 4,6 декара. В близост има условия за пешеходни преходи, риболов, плуване, зимни спортове, голф, каране на колело, конна езда и други. Разстоянието до близкото летище е само 5 минути.

red-school1

Като част от интериора на сградата е запазена оригинална черна дъска, която е разположена на стената в близост до единично легло, отделено от останалата част на помещението с параван. Над леглото пък, е окачена стара карта на Европа. Зад паравана се простира остатъка от основното помещение на сградата, някого събирала деца от цялата околия. Днес тук, вместо чинове, са разположени няколко помещения в едно. Това е постигнато чрез разделение на функционални зони.
red-school2

Тук е трапезната маса – за осем души, като, разбира се, столовете са решени в червено. Малка маса за двама е разположена в съседство. Всекидневно зона в близост включва кът с дивани двойка и тройка, както и двойка фотьойли в близост до печката на дърва.

Интериорът е допълнен с етажерки за книги, още една запазена черна дъска, карта, този път на Северна Америка и закачена хоризонтално над нея стълба. Пердетата са в червено, както и възглавниците по меката мебел. Кухнята е в отделно помещение. Тук също властват бяло и ябълково червено, допълнени с красиви, цветни, дървени плотове. Санитарните помещения са две, като в едното освен отличителен текстил, в ябълково червено е и едната стена.

Основната спалня е една. Тя е разположена не в старото училище, а в отделна сграда със заострен покрив, изградена също от дърво. Помещението е изключително уютно. Стените са в светъл нюанс на синьото, а тавана – в красиви дървесни шарки. Удобен фотьойл, приканващ да се отпуснеш в прегръдката му и бяла тоалетка под прозореца допълват интериора.

Ябълковото училище е поредното доказателство, че сградите са мултифункционални. Дори приключили живота си с едно предназначение, те могат винаги да бъдат трансформирани в друго, полезно ново. Удобство, уют, история, естествени материали в отличителен цвят, с много вкус и уют – това е Occident School – бившето училище, превърнато в дом от сръчните ръце на професионалисти.

Източник и снимки: www.remax.comЗвънни