Блог

Зимните празници днес неизменно включват ярката коледна звезда

18 декември, 2016 | Сподели: |

Коледната звезда неусетно се превърна в част от зимните празници в България. Огнените и цветове завладяха цветарските магазини и тя се превърна в чест подарък, за близки, приятели, познати.

коледната звезда обаче, е вид с дълбоки корени в историята, които при това са много различни от сегашната и чисто естетическа функция. Някога, тя била използвана като лечебно растение от ацтеките. Освен заради лековитите и свойства, те я използвали и като суровина за подготовка на червена боя.

Легендата със свързването на понсетията с Коледа, стартира от земите на ацтеките. Ето какво гласи тя: Някога, в малко мексиканско градче живеело бедно момиче. Тя много искала да остави дар в нозете на статуята на Христос в родното си място, в навечерието на Рождество. Поради бедността си обаче, нямала нищо. Баща и я утешил с думите, че всеки дар от сърце е подходящ за Исус. Девойката вдъхновена от неговите думи, събрала букет цветя и принесла в знак на почит пред статуята. На Бъдни вечер сухите растения се съживили и разцъфтяли в алено.

Всъщност, истинското име на коледната звезда е понсетия – лат. Euphorbia pulcherrima. Тя е от семейство Млечкови. Родни за нея са тропическите райони на Гватемала и Мексико, където расте във вид на храсти с впечатляващата височина от три до четири метра! Тропици, храсти, метри височина – а у нас – цвете, асоциирано неизменно с Коледа – природата е многоцветна, пъстра, неочаквана.

koledna-zvezda1

Коледната звезда достигнала Европа през 1843г. в саксия, като стъблото на растението било високо 40 см. Превърнала се в любимо декоративно растение в Америка и постепенно – в целия западен свят. Днес символ на Коледа цветето е в Западна Европа, Америка, а както вече се разбрахме – отскоро и у нас.

Поради широката си популярност, цветето е опитно поле за селекции на цветари от цял свят. Днес коледната звезда се предлага освен в традиционния си огнен цвят и в бяло, розово, жълто.

Името си коледната звезда дължи на специфичната форма на своите прицветници. Цветето е красиво, но капризно. Цъфти през зимата. Осигурете му температура около 20 градуса, без пряка слънчева светлина. Не забравяйте – освен полезен помощник в отглеждането на плодове и зеленчуци, оранжерията помага и в извънсезонното развъждане на цветя. Нямате оранжерия? Подарете си я днес, със специална коледна отстъпка!Звънни