Блог

Как ще се строят жилища в следващите десетилетия

8 октомври, 2019 | Сподели: |

Последното десетилетие беше труден период за жилищата. Следващите десет години не изглеждат по-различно – цените на жилищата постоянно вървят нагоре и строителството е в своя апогей. Интелигентната устойчива технология и многоцелевите пространства са във възход и вероятно ще станат стандарт в следващите 30-40 години. С постоянно нарастващото население би било интересно да се види как ще се променят технологиите и материалите за строителство на жилища.
В САЩ досега има приблизително 6000 подземни или защитени жилища. Много от тези домове са оборудвани с модерни функции за енергоспестяване и генериране като слънчеви панели, слънчеви прозорци и интелигентни домашни технологии. Но тези подземни домове са само върхът на айсберга по отношение на високотехнологичните жилища. Също много вероятни са високотехнологичните домове на върха на планините, плаващи домове (лодки, кораби) или къщи, построени на колони, с което се предпазват от наводнения или буря. И всички тези жилища биха могли да бъдат умни домове, оборудвани с интелигентна технология, интелигентни уреди, на които можете да взаимодействате директно от Вашия компютър или приложение за смарт телефон.
Общите промени в жизненото поведение на поколенията сега означават, че къщите трябва да се превърнат в гъвкави пространства. Съществуват и ясни стъпки към по-чиста енергия, изграждане на околната среда и защита от по-екстремни климатични условия, причинени от климатичните промени. И така, какви иновативни подходи към жилищата може да се очаква в бъдеще? По-долу даваме предположения за онова, което бихме могли да видим през следващите няколко десетилетия:

Роботи строители на жилища

Представете си чисто нов дом, построен в рамките на 48-72 часа. Това е твърдението на американска фирма, която първа успешно завърши къща, отпечатана с помощта на мобилна технология за 3D печат в Москва. Завършеното строителство (включително интериор) отнема около 28 часа.
Дроновете също си пробиват път към строителната площадка. Японският строителен гигант Komatsu в момента използва дронове като „очи“ за автоматизирани булдозери. Дроновете могат да сканират строителната площадка и да подават информацията на машините, за да начертаят курс.

Нови материали за строителство на жилища

Съвременните сглобяеми домове са много по-добре проектирани и съставени. Дори видът на използваните материали напредва. Дървесината намери своя път обратно в строителството на къщи благодарение на усъвършенстваните строителни техники. От друга страна имаме използването на пластмасови тухли. Експерт от Дания разработи концепцията за рециклиране на пластмаса в полезен строителен материал за бъдещите домове. Цветните тухли могат да издържат на натиск до шест тона.
Какво ни чака в близко бъдеще само можем да предполагаме и гадаем, но с напредването на технологиите със сигурност ще е много интересно да го видим.Звънни