Блог

„Градина за всички сезони“ от Елиът Колман – Част 2

24 август, 2017 | Сподели: |

Продължаваме да ви представяме информацията от труда на Елиът Колман „Градина за всички сезони“. Статията е показателна за опита и заключенията на Колман, отнасящи се до ефективната във всички сезона ферма. Авторът е изключително популярно име, особено в САЩ. Занимава се от десетилетия с градинарство – на открито и в оранжерии. Заедно със съпругата си създава напълно работещ модел на целогодишно производство в градината. В предходната част на „„Градина за всички сезони“ от Елиът Колман“, разбрахме откъде е започнало всичко за него – от фермата на училище във Върмонт, САЩ, където Колман е назначен за управител. Той се изправя пред предизвикателството да ангажира ефективно студентите в градината през времето, когато са на училище – зимните месеци.

„Обмислих добре стъпките си. Бях напълно убеден, че искам нещо уникално и интересно – с повече харизма от просто поле с брюкселско зеле. Трябваха ми идеи, които наистина да спечелят тийнейджърите на моя страна. Бюджетът обаче, изключваща напълно осигуряването на голяма отопляема оранжерия. Затова и първият ми избор бе т.нар. cold frame –нещо като ниска оранжерия, с прозрачен покрив.

Наподобява малък, нисък вариант на неотопляема оранжерия. Това винаги е бил първият и най-добър избор за съоръжение, което да позволява модифициране на климата, за градинарите с ограничени ресурси.

Започнах да мисля в посока, каква cold frame или неотопляема ниска оранжерия да избера. Тя трябваше да е ефективна целогодишно. Не ме интересуваха високотехнологични модели, включващи изолации с пяна и иновативни материали, дело на НАСА. Твърдо вярвам, че най-простите решения са най-ефективни, особено, когато са доказали своята ефективност през годините. Копирах стар датски модел неотопляема ниска оранжерия, която помнех добре – кутия без дъно, с дървени подпорни стени и стъклен покрив. Следващата стъпка беше биологията – или избора на растения.

В училището консервирахме основно доматено пюре и туршии и замразявахме фасул, броколи, карфиол, царевица, патладжан, грах, пипер, тиквички. Всички те, като цяло, са летни култури. Повечето, са чувствителни към ниските температури или най-общо казано, към градуси под 10. За да отглеждаме културите през зимата, трябваха ни по-студоустойчиви видове. Можехме и да опитаме да отгледаме някои от тези растения, като им осигурим допълнителна защита срещу студа.“

Продължава в: „Градина за всички сезони“ от Елиът Колман Част 3
Моля, имайте предвид, че преводът е свободен и адаптиран.

Източник: www.fourseasonfarm.comЗвънни