Блог

Съвети за отглеждане на домати в оранжерия

12 април, 2016 | Сподели: |

Ако сте решили, да отглеждате собствена реколта домати в собствена оранжерия, следват няколко съвета, които ще са Ви от помощ в грижите за този зеленчук:
– Първо: правилният начин на поливане на домата е един: полива се сутрин и то не растението, а почвата. За предпочитане е напояването да е с по-топла вода. Не пръскайте растенията.
– С оглед стимулиране самоопрашването на зеленчуците и по-висока реколта, създайте подходящата атмосфера за домата в оранжерията. Температура 20-26 градуса и сух въздух са предпочитани от този зеленчук.
– Поставянето на камъни или пък шишета с тъмен цвят между редовете в оранжерията привлича излишната топлина през топлите дни и я отдава през нощите.
– Доматът вече извива стъбло в оранжерията. Преди да стане подходящ за завързване обаче, той се нуждае от не много често, поливане. Напоявайте го веднъж в седмицата, щедро и обилно.
– След поява на първите червени зеленчуци, започнете да поливате доматите двойно по-често т.е. два пъти в седмицата. Количеството вода, вече няма нужда да е голямо. За ориентация може да Ви послужи почвата – тя трябва винаги да е полусуха. Този начин на напояване на доматите, които сте засели в оранжерията си, ще помогне освен за по-висока продукция и за избягване на заболявания по зеленчуците, причинени от високата влага.
– Всяко листо е добре осветено, разбира се в идеалния случай. Листната маса на доматите, които отглеждате в своя парник, не трябва да е твърде гъста. На тридесет сантиметра от почвата по стъблото не трябва да има листа. Премахвайте излишните такива, заедно с издънките.
– Наблюдавайте внимателно доматите в своята оранжерия. Ако в долната част на стъблото се появят наченки на корени, то въздуха е прекалено влажен край точно в този участък oт растението. Това пък, може да доведе до гъбични заболявания, причинени от прекомерната влага. Подобрете вентилацията в оранжерията, за да регулирате излишната влага. Може да решите този проблем и чрез насипване на почвата със слама или дървени стърготини. Така ще помогнете и за предпазването и от прекомерно нагорещяване в твърде топлите дни.
Не забравяйте –важно е и каква оранжерия ще изберете. Големите производители използват индустриални такива. На Вас обаче, би Ви бил достатъчен и хоби модел. Ако имате и други идеи или не сте сигурни коя оранжерия да изберете, моля, свържете се с нас, ще Ви помогнем.Звънни