Блог

„Градина за всички сезони“ от Елиът Колман – Част 4

28 август, 2017 | Сподели: |

В серия материали проследяваме приключенията на Елиът Колман във фермата към едно училище във Върмонт, където е управител. В стремежа си да ангажира учениците през учебния срок в градината, той създава ниска неотопляема оранжерия, в която започва да експериментира с растенията. Опитите му показват студоустойчивите видове, които всеки може да си отгледа в оранжерия през зимата. Колман, заедно със съпругата си, е създател на 4-сезонната ферма в САЩ. Двамата са автори на множество книги с тема градинарство. Фермата им е целогодишно отворена за посетители. Връщаме се, към първите му стъпки в зимното градинарство с незаменим помощник оранжерията, които той споделя в „Градина за всички сезони“:

„Марулята се превърна направо на каша, когато времето стана много студено. Но забелязахме, че листата на младата маруля са много здрави и издръжливи. Затова, започнахме да „берем“ младите листа – на марулята и различни други зеленолистни растения – arugula или рукола, mustard greens или сарепска горчица и sorrela или киселец. Консумирахме ги на смесени зеленолистни салати. Отрязването на листата на младите салати проработи много добре – и започнахме така да „събираме“ всичките си зимни салати.

Нашата ниска неотопляема оранжерия даваше доста добра защита срещу студа на растенията. Като цяло, бих сравнил отглеждането на растения в оранжерия с един вид преместването им около 500 мили на юг в САЩ. По принцип, оранжерията пази растенията от измръзване, когато външните температури паднат под нулата. Когато настъпи есента и температурите паднаха, забелязахме леки увреждания по листата на някои растения, но нищо масово и тревожно. Слънцето затопляше вътрешността на оранжерията и всичко беше наред, дори в облачните дни, когато слънчевите лъчи не бяха много. Корените на растенията се топлеха в почвата. Отлагахме събирането на реколтата. Предстоеше обаче, още по-голямо застудяване и беше интересно, колко по-късно през зимата на Върмонт, можем да събираме реколта. И още по-интригуващо: ще можем ли да използваме ефективно оранжерията, когато паднат снеговете?“

Продължава в: „Градина за всички сезони“ от Елиът Колман Част 5
Моля, имайте предвид, че преводът е свободен и адаптиран.

Източник: www.fourseasonfarm.comЗвънни