Блог

Как да си направя оранжерия у дома? Част I

21 април, 2017 | Сподели: |

Обмисляли ли сте някога възможността да отглеждате растения у дома? Не обаче стандартните саксийни цветя, а истински, свежи плодове и зеленчуци? Да, това обикновено се случва във външни оранжерии. При достатъчно желание обаче, можете да оформите и вътрешна оранжерия, която да използвате пълноценно. Ето информация в тази посока:

Къде да разположа растенията?
Градината у дома заема толкова място, колкото и отделите. Много добро решение за разположението и са етажерките. Те са по стените, не заемат много място и изобщо, са изключително рационални. Работа вършат и первазите на прозорците. Можете да използвате и маса/и, пейка/и или работни плотове. При всички положения, добре е помещението да е с балатум или плочки на пода, за да може лесно да премахвате излишната влага. Можете да сложите подложка на пода от насмолен брезент или мушама, която да събира водата.

Светлина
Не забравяйте, каквото и да изберете – лавици, маса, пейка и т.н., до растенията трябва да достига достатъчно светлина, за да могат те да фотосинтезират. Няма ли светлина – не очаквайте растението да се развива добре и да плододава. Дори тези, разположени директно до прозореца, няма да получават достатъчно светлина през зимата. Тук на помощ идва допълнителното осветление.

60b538cffa6aa370ad0eafc43d7be5efРастенията имат специални фоторецептори, които абсорбират определен тип светлина. За да е от полза светлината, която ще им доставят крушките, нужно е тя да е същата като слънчевата светлина. Затова и ви трябват специални крушки, лампи или LED осветление за оранжерия.

Светлината трябва да е максимално близо до растението, без обаче да изгаря листата му.

Най-подходящи за повечето растения в оранжерията, са 14 до 16 часа слънчева или изкуствена адаптирана светлина. Можете да разберете дали давате на растенията си достатъчно количество, по няколко начина. Ако листата са малки, стъблата тънки, а цветовете на растението по-светли от обичайното, то определено трябва да удължите часовете, в които осигурявате светлина.

Разговорът ни продължава в: Как да си направя оранжерия у дома? Част IIЗвънни