Блог

Как да си направя оранжерия у дома? Част II

21 април, 2017 | Сподели: |

Оранжерия у дома? Да, защо не? Стига да имате достатъчно желание и търпение, всичко е възможно. Трябва обаче, да сте наясно с някои изисквания към подобен проект. След като в „Как да си направя оранжерия у дома? Част I”, обсъдихме разположението на растенията, продължаваме с темата за осигуряване на достатъчно светлина.

Отговорен за оформянето на пъпките на растенията, според някои руски учени, е специален хормон, наречен флориген. Известен е от 1930г., но така и не е проучен в дълбочина. Според други учени, растенията имат подобие на вътрешен часовник, програмиран от природата, който им помага да знаят, кога условията за тях са оптимални. Въпросният часовник именно функционира чрез фоторецепторите. Той „казва“ на растението, кога да цъфне. И двете теории са базирани на едно: растението знае, кога денят е по-къс и кога по-дълъг. Това означава, че ако през по-късите дни му доставяте дълги часове светлина, можете да го унищожите, а не да го подтикнете към растеж.

Какво осветление да избера?
Week-41-1024x768Лампите с бяла светлина са евтини и достъпни. Подходящи са за стайните растения, но не и за вътрешна оранжерия.
Флуоресцентните светлини са подходящи за билки и други растения, които не изискват много светлина. Не са добър избор за плододаващи растения.
Можем да продължим с още много примери. Най-подходящи обаче, за вътрешна оранжерия – градина, са лампите, наречени HPS или High pressure sodiu bulbs = нариеви лампи с високо налягане. Те спомагат растежа и цъфтежа на растенията. Има ги и на нашия пазар. Икономични са. Светлината им е в червено-оранжевия спектър. Добре е обаче, да бъдат съчетани и с други лампи, които да имат грижата за синята светлина, която пък е отговорна за листния растеж. Такива са MH или Metal Halide Bulbs = метал – халогенни лампи. Светлината им е синьо-бяла, както споменахме и подпомага растежа на листната маса. Започнете с метал-халогенните лапми, после преминете към натриевите с високо налягане.

Вижда ви се трудно? Не се отказвайте! Има и по-лесен път, към осветлението на оранжерията у дома. За него четете в: Как да си направя оранжерия у дома? Част IIIЗвънни