Блог

Предимства и недостатъци на полиетиленовите и поликарбонатните оранжерии: Част I

27 март, 2017 | Сподели: |

Оранжерията е съоръжение, което помага да отгледате сами собствена реколта плодове, зеленчуци, билки, гъби, цветя в разтегнати периоди. Тя освен това има редица ползи за нашето здраве. Заниманията в нея способстват снижаване на стреса, нивата на кръвно налягане. Освен това, продукцията, която сте отгледали сами е с напълно ясен произход и е чиста – а какво по-добро от това, да консумираш плодове и зеленчуци собствено производство? За разлика от предлаганите на пазара продукти, вашите ще са много по-полезни и доказано безопасни – поради факта, че са минали през собствените ви ръце. Оранжериите, между които може да избирате, са многобройни. Днес ще си говорим за различните полиетиленови и поликарбонатни хоби оранжерии и техните плюсове и минуси. Ще започнем с:

Обикновени полиетиленови оранжерии
Тук важна е дебелината на полиетилена. Обикновено, в подобни проекти се влага стандартен полиетилен, който е с дебелина от 200 микрона и е с UV защита. Материалът може да е армиран т.е. подсилен или неармиран. В зависимост от атмосферните условия, този полиетилен е със срок на живот от 3 до 5 години. Цената на подобни оранжерии е около 750 лв. за 20 кв.м. Тук важни за дълголетието на съоръжението са защитата на полиетилена – подсилен ли е с армираща мрежа, устойчив ли е на УВ лъчите, колко е дебел материалът.

Недостатъци:
Найлонът е материал, който лесно се пробива, особено, ако не е армиран. При градушка търпи щети. Птиците също могат да го повредят. Трябва да се сменя на всеки 3 до 5 години, защото остарява. Полиетиленът е и много светлопропусклив, поради което растенията пролетта и лятото лесно могат да прегорят. В подобни оранжерии водата, която се изпарява от почвата кондензира върху полиетилена и ако той няма специална добавка, капе върху растенията и те изгарят, което отново води до намалена реколта. 10% от добивите отпадат и заради невъзможността пчелите да опрашват растенията.

Оранжериите, покрити със специален подсилен найлон Армофол и поликарбонат, ще разгледаме в част II на „Предимства и недостатъци на полиетиленовите и поликарбонатните оранжерии“.Звънни