Блог

2020 г. новите домове в Калифорния ще са с нулево нетно потребление на енергия

31 март, 2016 | Сподели: |

Калифорнийската комисия за комунални услуги (California Public Utilities Commission (CPUC)) и Енергийната комисия на Калифорния (California Energy Commission (CEC)) са изработили и стартирали план за изграждане на самоподдържащ се пазар, който да гарантира, че всички нови къщи през 2020г. ще са с нулево нетно потребление на енергия. Тук се включват и многофамилните домове на по-малко от три етажа.

Нулевото нетно потребление на енергия, означава, че сградата за период от година има потенциала да произвежда толкова, колкото консумира.

Щатът отправя предизвикателство към всички заинтересовани страни – строители; фирми, предоставящи комунални услуги; търговци и производители на строителни материали и консумативи; инженери; архитекти. Очаква се до средата на 2016 да са разработени нови технически средства, които да способстват по-бързото навлизане на сградите с нулево нетно потребление на енергия на пазара. Предвижда се края на същата година да се създаде способ за оценка на тези къщи, който да се използва от застрахователите и финансовите институциите.


Планът обаче, предвижда, сградите да са пригодени за нулево нетно потребление на електроенергия, а не да са действащи такива. Това означава, че плановете на сградата предвиждат, примерно соларен панел, който още не е монтиран.
Към настоящия момент в Калифорния соларните панели са задължителни за сградите с определени размери само в Ланкастър.

Очаква се в близките две години разходите за изграждане на сгради с нулево нетно потребление на ток да паднат с 5 до 10% за щата.

zeroenergybuildings

Проектът има за цел бързо навлизане в основите на пасивната къща. Принципите, които се предвижда бързо да се въведат са основните за нискоенергийните домове – специална конструкция и много добра изолация. Стремежът е за бързо навлизане на строителния бранш в принципите на пасивното строителство, което да позволи маркирането им като задължителни през 2019г.

Реалната цифра на къщите с нулево нетно потребление на енергия в Калифорния в момента е под един процент. Очакванията са, че през 2017 те ще са около 10 хиляди.

Къщите с нулево потребление на електроенергия обаче, вероятно ще са проблем и за доставчиците на комунални услуги – те ще са доста по-малък и труден клиент от останалите. Според щата – имайки предвид ползите на този тип строителство, доставчиците ще трябва да се адаптират. Реално, важен момент при тези домове е съхраняването на произведена енергия за бъдещо ползване и правилното дозиране на изтегляната от обществената мрежа такава.
Статистиката на калифорнийските власти сочи, че за някои домакинства 60% от разходваната енергия е тази, за различни консуматори, включени в контактите в дома. Мисли се за революционализация и в тази насока, включително на национално ниво.

Идеалният вариант е интегрирането на интелигентна система за управление на електричеството в дома. Тя по план, би трябвало да се грижи за светлините и термостатите и да „спира кранчето“ примерно на контактите, когато енергията източвана от тях в момента не е необходима на никой.

Планът на Калифорния е насочен към енергийната ефективност. Редица общественици, повдигат въпроса, не би ли следвало отсега да се мисли и за водна ефективност и евентуално въвеждане и на такива стандарти.

Властите на щата окуражават строителните и всички свързани с тях бизнеси да се консултират с тях по всякакви въпроси и да започнат стъпките си в посока къща с нулево потребление на енергия. Предприемачите обаче, въпреки реалното измерение на подобно законово изискване за домовете в Калифорния, казват, че в момента „учат“ клиентите си на ползите от нискоенергийните домове и сградите с нулево потребление на енергия. Според тях, за да се забърза процеса на въвеждането на този тип строителство, трябва да има по-голямо търсене.

Крайната цел на плана за Въвеждане на нулевото потребление на енергия, е регулация през на къщата с нулево нетно потребление на енергия като задължителна за Калифорния през 2020г.

Източник: www.greentechmedia.comЗвънни