Блог

Какво е пасивната нискоенергийна къща?

24 март, 2016 | Сподели: |

Пасивната, позната още като нискоенергийна, енергоефективна, еко, енергоспестяваща, зелена, къща трябва да отговаря на три основни изисквания:

  1. Да е точно това – енергийно ефективна
  2. Да е удобна т.е. да притежава всички удобства на стандартните традиционни домове
  3. Да не изисква огромни допълнителни разходи – т.е. хората да могат да си позволят да изберат нея, пред изграждане на стандартна къща, без това да натежи непоносимо финансово

Идеята пасивна къща, създателите й и първите енергоефективни сгради, разгледахме в предишния материал. ВРЪЗКА КЪМ НЕГО Всъщност, тук не говорим просто за постройка с високо спестяване на енергия. Пасивната къща е много повече:

– Пасивната къща спестява до 90% от разходите за отопление и охлаждане, които стандартен дом би имал за година; Опитът показва, че цифрите се запазват и при изграждане на нискоенергийни домове на локации с много високи температури, където обичайно разходите за охлаждане също биха били доста високи.
– Пасивната къща използва слънцето и сянката в своя полза; специална отоплителна система от соларни панели, вътрешни източници на топлина, съхраняване и отдаване на топлината се грижат за комфорта в зимните месеци; лятото пък в полза на охлаждането освен хитра естествена вентилация работи и стратегически планирана сянка
– Много добра, специално подбрана изолация на покрива, стените, пода плюс специални стъклопакети задържат топлото вътре през студените месеци; заменено от хладината във вътрешността през топлите. Пасивните нискоенергийни домове затова са и изключително удобни и приятни за обитаване – температурите вътре са изключително комфортни за човек през всички сезони;
– Естествената вентилация на пасивният дом е източникът на постоянен поток свеж въздух във вътрешността. Високо ефективната система за възстановяване на топлината пък позволява извличането и съхранението и от извеждания въздух, за повторна употреба.

arch_award_book_selection-10
arch_award_book_selection-6

Пасивната нискоенергийна къща е тази, която се отоплява и охлажда само благодарение на въздушни потоци, които циркулират в нея, без да се нуждае от стандартните източници на климатизация.

Разбира се, в различните страни различният климат води до различни начини за постигане на подобно ефективно въздушно охлаждане и затопляне на пасивната къща. В студените страни тя ще има една система, в топлите – друга, но при спазване на горепосочените изисквания и принципи.

Струва си да прочетете и вече написаното от нас по темата Пасивни нискоенергийни къщи, устойчиви къщи, както и повече за сертификата за енергийна ефективност Leed.

Считаме, че пасивната енергоефективна къща е бъдещето. Сглобяемият и вариант пък позволява същите изключителни качества и безкраен дизайн, дори на още по-добра цена. Затова работим, в полза на клиента и един по-добър, не толкова енергозависим, замърсяващ околната среда свят.

Източници: www.passiv.de; www.passipedia.org/examplesЗвънни