Блог

4-сезонната ферма: мисия възможна – Част 1

18 август, 2017 | Сподели: |

Напълно възможно е, една ферма – респективно градина, да бъде функционална и производителна през всичките четири месеца от годината. Това доказват на практика Барбара Дамрош и Елиът Колман (Barbara Damrosch and Eliot Coleman). Семейството им има точно такова производство, в Харбърсайд, Мейн, САЩ (Harborside, Maine). Техният модел се използва от фермери по целия свят, като пример за устойчиво целогодишно семейно производство.

Барбара, се занимава с градинарство от 1977г. Тя списва колонка във в-к Уошингтън поуст, озаглавена „Градината на един готвач“. Автор е и на две книги в областта.

Съпругът и, Елиът, има над 40 години опит в областта на органичното фермерство, включително работата с оранжерии и животновъдството. Автор е на три книги, свързани с градинарството.

Фермата им е отворена за посетители целогодишно. Книгите на семейството, също дават отговори на много въпроси – от този, каква оранжерия да си закупим, до как точно да подберем плодовете и зеленчуците и какви грижи да полагаме за тях. Препоръчват ги редица познати имена, сред които е и Марта Стюарт.

Фермата на семейството използва възобновяеми енергийни източници. Използват неотопляеми оранжерии или такива оранжерии, които изискват минимално отопление. Методологията им се основава на дългогодишни експерименти и наблюдение на условията, при които реколтата се чувства най-добре.

За подсигуряване на зимна реколта, сочат като най-подходящ месец засяването на семената през септември. Това дава достатъчно време за развитие на растението. Използват и други „трикове“ – като добавянето на допълнителен слой полиетиленово светлопропускливо покритие над оранжерията, което да допринесе за по-доброто и отопляване и да „излъже“ растенията, относно времето навън.

Малко съвети, как да подобрите добива в оранжерията, четете тук. За производството на зеленчуци в оранжерията през зимата, информация има тук. Още съвети от Барбара и Елиът Колман, ви очакват в част 2 на „4-сезонната ферма: мисия възможна”. Междувременно, сега е повече от подходящо време да си купите оранжерия. Най-добре – от фирма с монтирани стотици съоръжения и още толкова доволни клиенти. Очакваме ви! +359 898 431 077

Източник: www.fourseasonfarm.com



Call Now ButtonЗвънни