Блог

Ар деко разкош от Киев: Бел Епок резидънс

8 август, 2015 | Сподели: |

Ар деко
Гледали ли сте емблематичната лента на австралийския режисьор, Марк Антъни „Баз“ Лурман, „Великият Гетсби“? Ако сте, значи имате идея от стила Ар деко – чист хедонизъм с френски корени, ярки цветове, геометрични форми и пищна орнаментика, отразен в архитектурата, модата, аксесоарите на презадоволеното консуматорско общество от 20-те години на XX век. Еклектичният стил комбинира традиционните изкуства с изображения и обекти от индустриалната революция и в частност „ерата на машините“, променила живота и културата. Развива се под влияние на големите археологически открития на своето време, свързани с Египет и предколумбова Америка. Казано на висок стил от създателя на термина „ар деко“ или „декоративно изкуство“, историка Бевис Хилиър, това е „Догматичен модерен стил, залитащ по-скоро към симетрията, отколкото към асиметрията, по-скоро праволинеен, отколкото неправолинеен; възникнал в отговор на нуждите на машината и новите материали и изискванията на масовото производство.“ Ар деко е лукс, жизнерадостност, блясък, вяра в социалния и технологичен прогрес. Той е последния голям стил в европейската мода. Времето на джаза; на жената с къса прическа и рокля с дълбоко деколте, обрамчено със златна верижка; шофираща автомобил; пушеща с късо, кехлибарено цигаре; ухаеща на Шанел N5, в чийто гардероб агресивно влизат и костюмите с панталон, и смокингът; Лустрото на ар деко оставя своя уникален отпечатък върху времето си – мода, интериорен и ювелирен дизайн.
Често съвременните дизайнери и модни, и интериорни, се връщат към него в търсене на позабравения бляскав, богат разкош на миналото време, когато на власт е бил хедонизма.

Така са постъпили и творците от Dream Design Studio в създаването на Belle Epoque Residence в Киев, Украйна. Съчетали са стила на 20-те с модернистични елементи и са кръстили творението си „Бел Епок Резидънс“. Многозначието е навсякъде. Бел Епок е периода, преди Първата световна война, когато времената са мирни, хората – оптимисти, а всичко е развитие и разцвет – наука, култура, изкуство, археология, кино, автомобилостроене, въздухоплаване, технически прогрес…Бел Епок е загубения рай.

В нашия случай, на 4 етажа, пълен с разкошни творения от отминали епохи, пищни полилеи, разточителни кътове за отмора; балансиран с елементи от модерните днешни времена. Дизайнерите споделят, че „беше важно, да възпроизведем духа на епохата (ар деко) чрез ръчно произведени детайли, но и чрез използване на новите технологии и собственото си разбиране за съвременното удобно жилище“.

На приземния етаж са разположени дневната и трапезарията. Плъзгащи се панели с месингови елементи делят помещението за хранене от прекрасен зелен вътрешен двор. Първият етаж е за стаята за гости и тази, на дъщерята на стопаните. На третият са просторна офис зона, главната спалня и обслужващи помещения. Четвъртият приютява още една спалня, библиотека и гардеробна. Пространствата за мъжа в дома са решени в по-тъмни тонове, а за дамата – в по-светли.
В съответствие с ар деко традицията, геометричните елементи властват по стени, подове и тавани. Цветовете са в спокойния монохромен спектър на тъмно кафяво, теракота, сметана, пясъчни и сребърни тонове. Текстурите са богати, осветлението впечатляващо, а мебелите запомнящи се уникати. Интериора допълват изящни елементи, изработени от местни производители за Бел Епок – гравирани медни стенни панели, месингови паравани, каменни барелефи и гипсови розетки с прекрасни форми.

Разкошен дом, излязъл от Бел Епок, изгубения рай.

Ар деко
Ар деко
Ар деко
Ар деко
Ар деко
Ар деко
Ар деко

Източници: www.home-designing.com, www.freshome.com, www.en.wikipedia.orgЗвънни